STANARI ZAGAĐENIH ZGRADA: Nećemo u naselje Stepa Stepanović
Foto: Printscreen Yout Tube

Ponudu prihvatilo samo 12 porodica

STANARI ZAGAĐENIH ZGRADA: Nećemo u naselje Stepa Stepanović

Beograd -
Samo 12 od 220 porodica iz smrdljivih zgrada pristalo da se privremeno prebaci na Voždovac. Velika većina traži refundaciju troškova za najam stanova u sopstvenoj režiji

BEOGRAD - Najveći broj stanara iz „smrdljivih“ zgrada nije pristao da se privremeno preseli u naselje Stepa Stepanović. Svega 12 porodica, od 220, koliko je ukupno živelo u zgradama sa neprijatnim isparenjima iz zidova, odlučilo je da prihvati ponudu Građevinske direkcije Srbije (GDS) i iznajmi kvadrate u voždovačkom naselju, dok ostali traže refundaciju troškova za najam stanova u sopstvenoj režiji, prenosi Novosti.

"Na jučerašnjem sastanku je dogovoreno da nam stanari odmah predaju svoj predlog koji ćemo mi razmotriti. U narednih nekoliko dana sigurno ćemo zaključiti ugovor, koji će definisati sve nejasnoće", kažu u GDS.

Sa druge strane, vlasnici spornih nekretnina i dalje su nezadovoljni načinom na koji direkcija rešava njihov problem.

"Tražili smo da ugovor jasno definiše šta će biti sa našim stanovima. Želimo da znamo koliko će trajati sanacija objekata i šta će biti sa našim stvarima", kaže Marijan Jakšić, jedna od stanarki zgrada u Bloku 72.

Za one koji ne žele u „Stepu“, Direkcija će snositi troškove zakupa drugog stana, preseljenja, infostana i svih režijskih troškova u kupljenom stanu u naselju Dr Ivan Ribar, kao i troškove depozita za zakup drugog stana i eventualne troškove agencijske provizije.Analiza do polovine septembra

Građevinska direkcija Srbije angažovala je Laboratoriju za fizičku hemiju Instituta u Vinči za kompletno naučno istraživanje koje će uključiti izradu elaborata sa detaljnom prezentacijom efikasnih metoda sanacije „otrovnih zgrada“.

U Direkciji očekuju da će elaborat biti završen do polovine septembra, nakon čega će biti prezentovan i stanarima i javnosti.

Promena škola i vrtića

Većina ljudi iz spornih zgrada iznajmila je stanove u okolnim blokovima na Novom Beogradu.

"Deca su nam u novobeogradskim vrtićima i školama i teško bi nam bilo da ih prevozimo svakog jutra i još stižemo na posao", kažu vlasnici ovih nekretnina.

"Već mesec dana iznajmljujemo stan, koji plaćamo 300 evra mesečno, a te troškove nam niko neće refundirati.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja