STIGLI REZULTATI TOKSIKOLOŠKE ANALIZE: Smrdljive zgrade u Beogradu otrovale svoje stanare?!
Foto: Printscreen Yout Tube

Frapantni podaci

STIGLI REZULTATI TOKSIKOLOŠKE ANALIZE: Smrdljive zgrade u Beogradu otrovale svoje stanare?!

Beograd -
Nakon što je Građevinska direkcija Srbije ponudila žiteljima „smrdljivih“ zgrada da se pregledaju na Vojnomedicinskoj akademiji, rezultati toksikološke analize pokazali su da su kod stanara vrednosti fenola i hipurne kiseline u urinu - uvećane i do 700 odsto

BEOGRAD - Žitelji dveju zgrada u Ulici Mileve Marić Ajnšajn otrovani su - fenolom!

Nakon što je Građevinska direkcija Srbije ponudila žiteljima „smrdljivih“ zgrada da se pregledaju na Vojnomedicinskoj akademiji, rezultati toksikološke analize pokazali su da su kod stanara vrednosti fenola i hipurne kiseline u urinu - uvećane i do 700 odsto!

Žitelji dva objekta na Novom Beogradu apeluju na Gradski zavod za javno zdravlje da ponovo razmotri stanje u njihovim zgradama jer, kažu, medicinske analize su pokazale frapantne brojke.

- Rezultati testiranja oko trećine stanara na VMA govore da su vrednosti fenola i hipurne kiseline, koje se određuju kao parametri izloženosti kancerogenim i štetnim materijama, kod nekoliko stanara, a pogotovu kod dece, drastično uvećane i to u odnosu na granicu dozvoljene količine tih supstanci u urinu radnika koji su na svojim radnim mestima izloženi dejstvu ovih materija. Da ne govorimo o zdravim osobama koje nemaju uopšte kontakt sa takvim isparenjima - tvrdi Mirko Kocić, jedan od stanara koji živi u broju 82.

Analize koje je uradio Institut za toksikologiju sa VMA, potpuno odstupaju od saveta Gradskog zavoda za javno zdravlje. Naime, Zavod je stanarima samo dao preporuku da se presele dok se problem ne reši, ali je utvrdio da gasovi ne ugrožavaju akutno njihovo zdravlje.

- Zavod je u analazi neke činjenice namerno ili slučajno izostavio - apeluje Kocić. - Stavili su nas u pat-poziciju u odnosu na Građevinsku direkciju Srbije jer, kada je zaključeno da se ne radi niočemu ozbiljnom, ponuđen nam je sraman ugovor o privremenom iseljenju i sanaciji stanova iz čisto sanitarno-higijenskih razloga. Niko nije pominjao štetne visokokancerogene materije koje isparavaju iz naših zidova!

( Večernje novosti)

Plaše se i za svoju imovinu

Dok se čeka rešenje za uklanjanje fenola u oplatolu, u zgradama na Novom Beogradu, stanarima je ponuđeno da o trošku investitora iznajme stan. Oni su dobili pet evra po kvadratu, a GDS će im platiti i komunalije u njihovom stanu dok oni nisu u njemu. Ipak, zbog straha za svoju imovinu, većina stanara još se nije preselila.

Rekli im da se pod hitno isele

Stanari kažu da su sa Vojno-medicinske akademije dobili naredbu da se hitno isele!

- Načelnica na VMA nam je jasno rekla da ovolike koncentracije štetnih materija ne mogu da se unesu kroz hranu ili piće - dodaju žitelji problematičnih zgrada. - Analize su pronašle i formaldehid, benzen, akrolein...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track