SVAKA KIŠA UNOSI STRAH: U Obrenovcu nasipi i dalje nisu popravljeni!
Foto: Stevan Bankovic KURIR

Plaše se nabujale Save

SVAKA KIŠA UNOSI STRAH: U Obrenovcu nasipi i dalje nisu popravljeni!

Beograd -
Nasip koji je bujica u maju probila u Velikom Polju, a zatim se starim koritom sjurila u grad, donekle je utvrđen. Ipak, golim okom može se videti da su nove naslage zemlje i peska za dva metra niže nego ranije, kao i da je svega nekoliko desetina metara od poslednjih kuća u ovom selu nasip u dužini od 60 metara uzgrnut i ostavljen

BEOGRAD - Poplave opet haraju Srbijom, a Obrenovčani još strepe na svaku najavu veće kiše. Predviđa se skori dolazak „visoke“ Save iz Hrvatske, ali iako nije ni blizu one vode koja je u maju nosila sve pred sobom, više plaši nepredvidiva Tamnava, koja ih je pre četiri meseca potopila „s leđa“.

Nasip koji je bujica u maju probila u Velikom Polju, a zatim se starim koritom sjurila u grad, donekle je utvrđen. Ipak, golim okom može se videti da su nove naslage zemlje i peska za dva metra niže nego ranije, kao i da je svega nekoliko desetina metara od poslednjih kuća u ovom selu nasip u dužini od 60 metara uzgrnut i ostavljen.

Životu Jovanovića, penzionera, sreli smo baš kod mesta gde je reka odnela i betonske utvrde, koje sad izlomljene leže razbacane po ataru. Krenuo je biciklom da vidi koliko su nadošle Tamnava i Kolubara.

- Nije nam svejedno kad čujemo da se očekuju velike kiše - kaže Života, dok pokazuje mesto gde se Tamnava razlila. - Ovde su posle poplava malo sređivali bagerima i nasuli nešto zemlje, ali to je daleko od ozbiljne gradnje bedema. Kad je reka probila stari nasip, ovaj novi voda ne bi ni primetila.Života se posle poplave još nije vratio u svoju kuću. Kaže čeka pare od države, pa da sredi pod i kupi nameštaj.

- Ja i moja „baba“ već četiri meseca spavamo u zastakljenoj terasi - kaže Života. - Komšija nam dao dvosed, a imamo i krevet koji smo spasli digavši ga sa posteljinom na astal. U kući sam sredio zidove, okrečio ih, a za ostalo nemam para.Dragi Marković, čija je kuća prva do probijenog nasipa u Velikom Polju, kaže nam da je sada bezbedniji.

- Ako sad nadođe velika voda, otići će u Obrenovac, a nas će malo poplaviti. Da tu nije probilo u maju, mi bismo se u ovim kućama svi podavili - priča nam Dragi, kojem su dve kuće i celo imanje od pet hektara bili pod vodom. Zidove je isušio koliko se moglo i osposobio jednu kuću. Sad u njoj stanuju tri njegove porodice i tri generacije.- Sam sebe ubeđujem da će biti neke pomoći, ali nešto mnogo i ne verujem u nju - kaže nam Dragi. - Dosad sam dobio 200 kilograma stočne hrane, a ja dnevno potrošim 50.

( Večernje novosti)

Stoji bedem od peska i zemlje

Sava je desetak dana posle poplava, u naselju Zabrežje, probila stari nasip koji se u dužini od dvadesetak metara potpuno urušio. Tada je podignut privremeni bedem od džakova peska i zemlje, i on i dalje tako stoji, ali je za dva metra niži od odbrambene kote sa strane. Ako bi Sava nadošla dva i po ili tri metra, prelila bi ga.

Čučković: Dežuramo non-stop

Predsednik opštine Miroslav Čučković tvrdi da Obrenovčani mogu biti spokojni.

- Ekipe obilaze teren, prate se nivoi reka, dežura se non-stop - kaže Čučković.

- „Beogradvode“ rade na utvrđivanju nasipa, taj posao će trajati naredne dve do tri nedelje. Jednom smo se opekli, sada smo za sve spremni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track