UPRAVA GRADA BEOGRADA: Morali smo urediti pravilnik o vrtićima!
Foto: Nebojsa Mandic

Reagovanje

UPRAVA GRADA BEOGRADA: Morali smo urediti pravilnik o vrtićima!

Beograd -
Pravo na besplatan boravak u vrtićima u Beogradu imaju deca korisnika materijalne pomoći, dete ratnog vojnog invalida i civilnog invalida rata, dete sa smetnjama u razvoju, deca bez roditeljskog staranja, deca izbeglica i privremeno raseljenih

BEOGRAD - Beogradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu saopštio je danas da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava deteta u oblasti finansijske podrške porodici izmenjen kako bi se u tu oblast uveo red i kako bi bila finansijski održiva.

Sekretarijat je naveo da je u medijima bilo mnogo zlonamernih tumačenja izmena Pravilnika. Dodaje se da su izmenama Pravilnika "zaštićena gotovo sva prava porodica u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom Republike Srbije".

"Dakle, ne samo da su zaštićena prava koja predviđa zakon, već su utvrđena mnogo šira i veća prava za neke kategorije dece nego što zakon predviđa", navodi se u saopštenju.

Sekretarijat je dodao da to znači da pravo na besplatan boravak u vrtićima u Beogradu imaju deca korisnika materijalne pomoći, dete ratnog vojnog invalida i civilnog invalida rata prve do četvrte grupe iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990, dete sa smetnjama u razvoju za koje nije ostvareno pravo na dečji dodatak i koje nije upisano u posebnu vaspitnu grupu. To pravo imaju i deca bez roditeljskog staranja za koje nije ostvareno pravo na dečji dodtak, deca izbeglica i privremeno raseljenih lica čiji roditelji nisu u radnom odnosu i dete koje boravi u sigurnoj kući. Takođe, samohrani roditelj ima pravo na umanjenje od 50 odsto cene vrtića, a korisnik usluga čije dete je obolelo od određenih bolesti ostvaruje dodatno umanjenje od deset odsto.

Beograd trenutno regresira oko 36.000 dece koja koriste usluge vrtića i ni za jedno dete se ne plaća puna ekonmska cena boravka u vrtićima. "Najviša cena koju porodice plaćaju je 9.705,70 dinara, a najniža 594 dinara. Iako je realna ekonomska cena boravka u vrtiću oko 30.000 dinara, grad nije odlučio da poveća cenu, već smo odlučili da racionalizacijama u postojećem sistemu obezbedimo nadoknadu sredstava koja nedostaju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da roditelji sada za boravak dece duguju, i po cenama koje su daleko od ekonomskih, 155.248.206 dinara.

"Nažalost, zbog nepostojanja socijalnih karata svedoci smo da veoma bogati roditelji ostvaruju maksimalne popuste za decu u vrtićima jer nemaju legalnih prihoda. Zbog takvih koji džipovima dovoze decu u državna obdaništa i plaćaju manje od hiljadu dinara jer formalno nemaju prihod, trpe oni roditelji koji su zaista siromašni", navodi se u saopštenju.

Izmenama Pravilnika, dodaje Sekretarijat, onemogućeno je da se za jedno dete ostvari kumulativno više osnova za popust, kao što je to do sada bilo moguće. Sada je roditeljima ostavljeno da izaberu po njih najpovoljniji oblik regresiranja, ali s obzirom na tešku finansijsku situaciju u gradu, nije održivo da se ostvaruju popusti po više osnova.

Brisanjem člana koji je predviđao da kupci prvog stana na kredit, kao i podstanari, ostvaruju dodatni popust od 10 odsto, sprečeno je da se direktno u nepovoljan i nepravedan položaj stavljaju porodice koje nemaju novca da kupe ili iznajme stan, saopšteno je.

Dodaje se da je bilo više dezinformacija u vezi sa porodicama koje imaju više dece.

"Jedina istina jeste da u porodicama sa više dece, svako treće, četvrto i naredno dete ide potpuno besplatno u vrtić. Za drugo dete i dalje je na snazi subvencija od 20 odsto, koja je postojala i ranije. Samo za prvo dete važi popust prema važećoj skali", saopštila je beogradska uprava.

Dodaje se da Grad Beograd godišnje izdvaja 6,6 milijardi dinara da regresira boravak dece u vrtićima i da cene nisu povećane iako pojedini roditelji plaćaju i do 60 puta nižu cenu od ekonomske.

"Ali, nismo mi napravili već zatekli liste čekanja u obdaništima, nismo mi već neko pre nas plaćali obdaništa koja vrede duplo manje i po dva i po miliona evra i nismo mi napravili stanje u kome neko može da ostvari i više popusta ođednom", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track