UZ POMOĆ VOLONTERA: Devenport i Kirbi pomagali Obrenovčanima!
Foto: Tanjug

Sanacija kuća i objekata

UZ POMOĆ VOLONTERA: Devenport i Kirbi pomagali Obrenovčanima!

Beograd -
Ambasadori i volonteri su pomogli u uklanjanju maltera i saniranju unutrašnjih prostorija u domovima devet porodica, kao i u uređenju bioskopa Palež i dvorišta vrtića Neven
1 / 11 Foto: Tanjug

OBRENOVAC - Ambasadori EU i SAD, Majkl Devenport i Majkl Kirbi, kao i brojni volonteri iz raznih kompanija učestvovali su danas u sanacija kuća i objekata pogođenih poplavama u Obrenovcu.Ambasadori i volonteri su pomogli u uklanjanju maltera i saniranju unutrašnjih prostorija u domovima devet porodica, kao i u uređenju bioskopa "Palež" i dvorišta vrtića "Neven".

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković izrazio je nadu da će za nekoliko meseci biti rekonstruisani svi objekti koji su po kategorizaciji dobili sredstva. Podsetivši da je nekoliko stotina Obrenovčana dobilo novac i za kupovinu bele tehnike, Čučković je zahvalio na podršci SAD i EU.

Devenport je izrazio podršku ovakvim volonterskim akcijama i dodao da je impresioniran rezultatima rada volontera.

"Želimo da podržimo napore Obrenovčana u efikasnoj borbi protiv posledica stravičnih majskih poplava", rekao je on.

EU je, prema njegovim rečima, za obnovu privatnih kuća odvojila znatna sredstva i obezbedila je poljoprivrednicima stočnu hranu.

Kirbi je istakao da građani mogu da pomognu ugroženom stanovništvu ne samo novcem već i ličnim radom i vremenom koje će uložiti. Podsetivši na pomoć SAD i EU kao i brojnih zemalja i kompanija, Kirbi je rekao da nije potreban samo novac, već i volja i spremnost za rad i pozvao je građane da se uključe u ovakve akcije.

Sa njegovim rečima složio se i Frederik Kuen, predsednik Foruma poslovnih lidera i predsednik izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

On je rekao da učešće volontera iz raznih kompanija pokazuje njihovu volju i posvećenost da pokažu da su deo društva.Koordinator volontera Fondacije za mlade Obrenovca Adis Milosavljević naveo je da je u današnjoj akciji učestvovalo 150 volontera na 11 lokacija.

On je podsetio da status volontera, uprkos obećanju Vlade Srbije, još nije rešen u zemlji koja je, kako je rekao, izgrađena na volonterskom radu - radnim akcijama.

Vlasnik jedne od kuća u kojima su volonteri danas bili angažovani, Zoran Stojković izrazio je zahvalnost na pomoći i očekivanje da će zimu dočekati u obnovljenoj kući."Četiri meseca sam sve radio sam i ovo danas mi toliko znači da nemam reči", rekao je Stojković.

Na pitanje novinara zbog čega je baš njegova kuća izabrana za današnju akciju, on je je rekao da pretpostavlja da je to zato što mu je otac invalid i zato što ima šestomesečnu bebu i dete od sedam godina.

Akciju u Obrenovcu organizovali su Forum poslovnih lidera i Smart kolektiv u saradnji sa lokalnim Volonterskim servisom i Fondacijom za mlade Obrenovca uz podršku USAID-a.

Akciji su se priključili zaposleni iz kompanija Erste banka, VIP mobile, Banka Inteza, Sosijete ženeral, Eurobanka, KPMG i Koka-kola Helenik, kao i ambasade SAD i Delegacije EU u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track