VESIĆ: Grad stvorio preduslove za realizaciju Beograd na vodi!
Foto: Dragana Udovičić

Bez ikakvih prepreka

VESIĆ: Grad stvorio preduslove za realizaciju Beograd na vodi!

Beograd -
Vesić je podsetio da je na sednici Skupštine grada ukinuta studija visokih objekata, kojom je zabranjivano da se u glavnom gradu grade visoki objekti, tačnije bile su neophodne posebne dozvole za to i dodao da smatra da su neshvatljivi napadi na projekat koji će izmeniti budućnost Srbije i Beograda

BEOGRAD - Grad Beograd stvorio je institucionalne pretpostavke za realizaciju projekta "Beograd na vodi", a trudi se i da brzo reši administrativne prepreke, kako bi u glavni grad moglo da se investira i otvore nova radna mesta, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je podsetio da je na sednici Skupštine grada juče ukinuta studija visokih objekata, kojom je zabranjivano da se u glavnom gradu grade visoki objekti, tačnije bile su neophodne posebne dozvole za to.

Ne postoji metropola u svetu koja nema takve objekte, rekao je Vesić i naveo da su stvoreni uslovi za premeštanje autobuske i železničke stanice, kao i za infrastrukturno opremanje čitavog dela grada gde će biti "Beograd na vodi".

On smatra da su neshvatljivi napadi na taj projekat koji će izmeniti budućnost Srbije i Beograda, koji decenijama pokušava da izmesti ove dve stanice."Za šest meseci uradili smo više nego neko drugi za desetine godina, što je istorijska stvar za Beograd i omogućava da se grad razvija i da postane prava poslovna prestonica Balkana", istakao je Vesić gostujući na Studiju B.

Podsetivši da na jučerašnjoj sednici nisu izabrani direktori Infostana i Gradskog stambenog, Vesić je istakao da zbog situacije u ovim preduzećima treba pažljivo izabrati njihove rukovodioce.

"Situacija u Infostanu nije dobra, prethodni direktor je kupovao razne softvere od kojih nijedan nije jeftiniji od nekoliko miliona evra, a pri tom neki od njih i ne rade. Drugo, postoji osnovana sumnja da postoji više desetina hiljada stanova koji se ne vode u Infostanu, to jest da neke adrese namerno nisu ubacivane u sistem. Ima problema i sa sudskim izvršiocima, tako da sa svim tim problemima moramo da se izborimo", rekao je Vesić.

Kada je reč o Gradskom stambenom, grad, kako je rekao, pokušava tom preduzeću da obezbedi dodatne poslove i da, izmenom zakona, održava sve zgrade koje nisu zaključile ugovor sa nekim drugim preduzećem.Neki poslovi u gradu, poput čišćenja zgrada, trenutno su preskupo plaćeni, a to bi takođe moglo da radi ovo preduzeće, kazao je Vesić.

Govoreći o reprogramu duga za JKP Infostan, Vesić je naglasio da rok traje do 30. septembra."Do 18. septembra potpisano je 9.439 ugovora o reprogramu, a naplaćeno je oko 1,3 milijarde dinara, od čega je na ime kamata otpisano nešto više od 217 miliona dinara.

Popust koji su građani dobili iznosi više od 48 miliona dinara. Od toga je 2.879 korisnika odlučilo da plati odmah i iskoristi najveći popust", rekao je Vesić i naveo da je grad na taj način inkasirao nešto više od 240 miliona dinara.

Gradski menadžer je najavio da će u oktobru biti postavljen spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu u Devojačkom parku i naglasio da se radi i na uređenju centra grada sa što više zelenih površina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track