VESIĆ: Rešićemo sve kritične tačke u blizini škola!
Foto: JKP Parking Servid

Identifikovano 250 opasnih mesta u Beogradu

VESIĆ: Rešićemo sve kritične tačke u blizini škola!

Beograd -
Svako mesto se rešava na poseban način, neko postavljanjem ležećeg policajca, neko postavljanjem ograde da deca ne bi mogla da istrče na ulicu, naveo je Vesić i podsetio da je do sada urađeno oko 30 tih kritičnih tačaka

BEOGRAD - U beogradskim osnovnim školama danas je počela akcija "Đaci vas mole, usporite pored škole", a gradski menadžer Goran Vesić najavio je rešavanje problema svih kritičnih saobraćajnih tačaka u blizini škola, kao i uvođenje zona usporenog saobraćaja.

Akcija se sprovodili već osam godina na početku školske godine, a u okviru nje Grad Beograd, Parking servis i Uprava saobraćajne policije edukuju đake prvake o osnovnim pojmovima ponašanja u saobraćaju.

Do sada je u akciji učestvovalo oko 80.000 mališana, a samo ove godine biće ih oko 16.000. Akcija će biti sprovedena u svim osnonim školama u gradu, a svi prvaci će dobiti odgovarajuće prsluke i proći najosnovniju obuku za ponašanje u saobraćaju.

Foto: JKP parking servis
Foto: JKP parking servis

Vesić je novinarima u osnovnoj školi "Mihajlo Petrović Alas" na Dorćolu, rekao da je Grad pre nekoliko meseci identifikovao oko 250 saobraćajno kritičnih mesta pored škola, a u naredne četiri godine sva ona će biti sanirana.

"Svako mesto se rešava na poseban način, neko postavljanjem ležećeg policajca, neko postavljanjem ograde da deca ne bi mogla da istrče na ulicu", naveo je Vesić i podsetio da je do sada urađeno oko 30 tih kritičnih tačaka.

Takođe, dodao je Vesić, Grad Beograd će Sekretarijatu za saobraćaj uputiti predlog da se ispred svih škola na teritoriji prestonice uvede zona usporenog saobraćaja, u okviru koje vozači neće moći da voze brže od 10 kilometara na sat, kako bi deca bila dodatno zaštićena.

Foto: JKP parking servis
Foto: JKP parking servis

Vesić je najavio i da će svakoj školi pripadati po jedno obeleženo parking mesto ispred nje, a prihod će biti namenjen potrebama đaka tokom boravka u školi.

"Sve su to vanredne mere koje pokušavamo da uvedemo da bi zaštitili decu koja su najnezaštićenija u saobraćaju", zaključio je Vesić.

Direktor Parking servisa Andrija Čupković precizirao je da se od ove godine uvodi jedno đačko parking mesto u zoniranom delu za svaku školu, a prihod će ići za nastavna sredstva, kompjutere i sve što je potrebno školama. Ta parking mesta oslikaće đaci.

Govoreći o akciji "Đaci vas mole, usporite pored škole", Čupković je rekao da je njen cilj edukacija dece kako da se ponašaju u saobraćaju, a kako bi bile sprečene neke tragične situacije koje se dešavaju.Međutim, istakao je Čupković, od kada traje akcija nije bilo takvih situacija što znači da postoje određeni rezultati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track