VIRUS U BEOGRADU: U porastu broj obolelih od simptoma sličnih gripu!
Foto: Beta

Respiratorne infekcije

VIRUS U BEOGRADU: U porastu broj obolelih od simptoma sličnih gripu!

Beograd -
Na teritoriji Beograda je u toku protekle nedelje od akutnih respiratornih infekcija obolelo 18.448 osoba, što je devet odsto manje nego prethodne sedmice, rekla je epidemiolog dr Leposava Garotić Ilić

BEOGRAD - Broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija smanjuje se na teritoriji Beograda, dok se u isto vreme evidentira blagi porast slučajeva sličnih gripu, pokazali su najnoviji podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Prema izveštajima koje su domovi zdravlja danas dostavili zavodu, na teritoriji Beograda je u toku protekle nedelje od akutnih respiratornih infekcija obolelo 18.448 osoba, što je devet odsto manje nego prethodne sedmice, rekla je epidemiolog dr Leposava Garotić Ilić.

U isto vreme, registrovano je 46 obolelih sa simptomima sličnim gripu, izjavila je ona i dodala da je to dva i po puta više nego prethodne sedmice.Ocenjujući da je epidemiološka situacija uobičajena za ovo godine, dr Garotić Ilić je navela da je aktivnost virusa gripa niska u čitavoj Evropi i da se "oboljenje zasad javlja samo sporadično".

Vakcinisanje protiv gripa počelo je pre dve nedelje u svim domovima zdravlja u Beogradu i dosad je potrošeno 30 odsto doza koje su opredeljene za teritoriju glavnog grada, rekla je ona.

Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu potvrdio je 3. oktobra prisustvo sezonskog virusa gripa tipa A (H3N2), koji je bio u cirkulaciji i prošle sezone.

Kao osnovnu meru prevencije stručnjaci preporučuju građanima da prime vakcinu, koja ima isti sastav kao i prethodne sezone, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, i štiti od virusa gripa tipa A (H3N2), A (H1N1) i B tipa virusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track