ŽIRI ODLUČIO: Hram Svetog Save oslikaće ruski i beloruski slikari
Foto: Kurir

Šef diplomatije u Moskvi

ŽIRI ODLUČIO: Hram Svetog Save oslikaće ruski i beloruski slikari

Beograd -
Dačić se zahvalio ruskoj strani na pomoći u uređenju najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu

MOSKVA - Enterijer Hrama Svetog Save zajedno će urediti umetnici iz Rusije i Belorusije, odlučio je danas žiri u Moskvi, kojim je kopredsedavao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Sa ruske strane, kopredsedavao je mitropolit Ilarion, šef Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za međunarodne odnose, a domaćin je bio predsednik Ruske akademije umetnosti (RAU) Zurab Cereteli.

Za konkurs za uređenje Hrama prijavile su se četiri grupe, sa odvojenim projektima. Prvo mesto podelile su grupa umetnika RAU (RAU) i grupa umetnika iz Belorusije. Nosilac posla biće RAU, radove će predvoditi umetnik Nikolaj Muhin, a beloruski umetnici će pomagati u izradi mozaika i oslikavanju.Dačić je kazao da mu je drago što je doneta važna, istorijska odluka o pripremama za početak uređenja najvećeg srpskog hrama.

Dodao je da je posebno važno što će biti angažovani umetnici dva prijateljska naroda.Mitropolit Ilarion je kazao da je svestan da najteži deo posla tek predstoji, ali da je uveren da će biti urađen vrhunski, pošto je reč o jednom od najvećih pravoslavnih hramova.

Radovi, koje finansira Rusija, trajaće, prema preliminarnim prognozama oko osam godina, a biće angažovano oko 300 umetnika.

Dačić je zahvalio ruskoj strani na pomoći u uređenju Hrama Svetog Save. Organizatori su naveli da će upoznati ruskog predsednika Vladimira Putina sa današnjom odlukom, uoči njegove posete Beogradu.U srpskoj delegaciji, na sastanku žirija učestvovao je i mitropolit Amfilohije Radović.Dačić će sutra, zajedno sa ministarkom poljoprivrede i životne sredine Snežanom Bogosavljević Bošković učestvovati u radu Mešovitog srpsko-ruskog komiteta za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track