300 NA SAT: Kinezi grade prugu Beograd-Budimpešta!
Foto: Nemanja, Rojter

PLAN: Aleksandar Vučić odlazi u Kinu po investicije

300 NA SAT: Kinezi grade prugu Beograd-Budimpešta!

InfoBiz -
Predsednik Vlade predstaviće kineskom kolegi Li Kećengu ideju o izgradnji najbrže pruge u Evropi

BEOGRAD - Predsednik Vlade Aleksandar Vučić predložiće premijeru Kine Li Kećengu izgradnju moderne pruge od Beograda do Budimpešte za brzinu do 300 kilometara na sat koju bi mogle da grade kineske kompanije. Pruga koja bi bila najbrža u Evropi samo je jedan od projekata koje će premijer Vučić predočiti domaćinima tokom posete Kini od 10. do 12. septembra.- Na osnovu prethodne saradnje - most Borča-Zemun, Koridor 11 i projekti iz energetske infrastrukture - nastavlja se interesovanje velikih kineskih kompanija za rad na projektima infrastrukture u Srbiji. To je rezultiralo inicijativom za početak saradnje na još jednom projektu od nacionalnog interesa, a to je pruga Beograd-Budimpešta. Premijer Vučić će predložiti da to bude brza pruga, najbrža u Evropi - kaže sagovornik Kurira iz kabineta predsednika Vlade.Dublja saradnjaVažne teme razgovora Vučića sa zvaničnicima Kine, ali i predstavnicima najvećih kompanija, poput „Huaveja“, i razvojnih banaka zainteresovanih za ulaganje u Srbiji biće infrastrukturni projekti i projekti u sektoru finansija i energetike. Premijer će se s domaćinima dogovarati o tome kako da se infrastrukturni projekti na kojima Kinezi već rade u Srbiji privedu kraju bez dodatnog finansiranja i trošenja novca iz budžeta.

Projekti za budućnost... Uskoro vozovi kao u Kini
Projekti za budućnost... Uskoro vozovi kao u Kini

Podsetimo, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je s kineskim predstavnicima aneks četiri ugovora o izgradnji mosta Borča-Zemun, kojim će Srbija isplatiti 2,3 miliona dolara za već završene radove. Osim na tom mostu, Kinezi su u Srbiji angažovani i na izgradnji deonica Koridora 11, kao i na revitalizaciji termoelektrane u Kostolcu.- Razvijajući odnos i potpisujući međudržavni sporazum o infrastrukturnim projektima, stvorili smo osnov za bolju saradnju i na ostalim poljima. Poseta je važna i s političke tačke gledišta, jer se produbljuje saradnja s najvećom i jednom od ekonomski najznačajnijih zemalja na svetu - dodaje naš sagovornik.

Simić: Namera premijera je da iskoristi kineski plan po kome će Kina uložiti 10 milijardi dolara
Simić: Namera premijera je da iskoristi kineski plan po kome će Kina uložiti 10 milijardi dolara

Kineski planProfesor FPN Predrag Simić ocenjuje da je namera premijera da iskoristi tzv. kineski plan u 12 tačaka, koji predviđa da Kina, koja je inače po privrednom rastu na drugom mestu, odmah iza SAD, uloži 10 milijardi dolara u projekte u Evropi. Plan je predstavljen na dva kinesko-evropska samita, a na prošlogodišnjem, kojem je prisustvovala i Srbija, Kina je obećala značajna ulaganja u zemlje centralne i istočne Evrope.- Plan je da deo tog novca ode za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, kao deo Koridora 10, tako da verujem da će i o tome biti reči tokom predstojeće posete. Verujem da će Vučić naići na dobro razumevanje u Pekingu, jer Kina nikada nije uslovljavala Srbiju i sa svima je, od Miloševića, preko Koštunice i Tadića, imala dobre odnose - ocenjuje Simić i očekuje da će među temama biti i organizovanje samita Kine i 16 evropskih zemalja u decembru u Beogradu.

Politički aspektPRIDOBIJANJE ZNAČAJNOG PARTNERAPolitički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Kina, osim što spada u grupu najmoćnijih političkih sila na svetu, jedan od najvećih investitora u inostranstvu.- Ta činjenica govori koliko je bitno da privučemo kineski kapital u Srbiju. To će svakako biti jedan od prioriteta posete Vučića, kao i nastojanje da se za srpske proizvode otvori kinesko tržište. Takođe, među prioritetima premijerove posete je i da se Kina, kao sve moćnija zemlja, dobije za još značajnijeg političkog partnera - kaže Anđelković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track