Američki poreznici i u Srbiji jure dužnike
Foto: Shutterstock

Podatke novih klijenata banke šalju u SAD

Američki poreznici i u Srbiji jure dužnike

InfoBiz -
Naša država je krajem juna prihvatila američki propis FACTA, po kojem računi građana postaju dostupni i tamošnjim vlastima

BEOGRAD - Banke od 1. jula, kao uslov za otvaranje računa, traže potpisivanje saglasnosti da se podaci o njihovim transakcijama dostavljaju poreskoj službi Sjedinjenih Američkih Država, ali, prema tvrdnjama nadležnih srpskih organa, na to nemaju pravo, pa bi građani trebalo da ih prijave.Amerikanci imaju propis FACTA, prema kojem pokušavaju da otkriju svoje građane ili njihove firme koje izbegavaju plaćanje poreza. Ali, prema navodima RTS, banke saglasnost za „špijuniranje“ računa traže od svih, pa i građana Srbije. Banke se brane da je to naredila NBS.Fakat je da sprovodimo FACTASrbija je, kako saznajemo, krajem juna ove godine pristala da bude na zvaničnoj listi zemalja koje su se u velikoj meri usaglasile s FACTA. Ali da bi se legalno sproveo propis, mora da se potpiše međudržavni sporazum sa SAD i da ga usvoji Parlament.- Neke banke su protumačile da imaju pravo da odmah traže saglasnost od građana - saznaje Kurir nezvanično u bankarskim krugovima.Reagovao je juče i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, i zatražio od banaka da se izjasne zašto traže izjavu od klijenata.- Još pre godinu dana, na zahtev banaka, pozvalo me je Ministarstvo finansija, i tada sam im rekao da moraju da poštuju Ustav, što znači da potpišu međudržavni ugovor i da ga potvrdi Skupština. U Srbiji niko ne može da sprovodi propise druge zemlje, bez obzira na to da li su naši ili strani državljani, ako smo ozbiljna zemlja - kaže on i dodaje da je NBS trebalo da reaguje jer se krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.U NBS na to nemaju komentar i kažu da ih je 2. jula obavestilo Ministarstvo finansija o potpisanoj potvrdi namere Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom FATCA i saglasnosti za uključenje na listu jurisdikcija, te da je Srbija od 1. jula na njoj.Ministarstvo: Žalite se Narodnoj banciU Ministarstvu tvrde da se sporazum, koji će uskoro biti potpisan, ne odnosi na građane Srbije i pravna lica.- Suština sporazuma je izveštavanje o računima koje državljani SAD i pravna lica registrovana u SAD imaju kod domaćih banaka i drugih finansijskih institucija uz poštovanje domaćih i evropskih standarda. Banke će dostavljati podatke Poreskoj upravi, a ona kolegama u SAD - navode u Ministarstvu i podsećaju građane da se na banke mogu žaliti NBS.

Šabić: To je protivustavno jer skupŠtina nije potvrdila međudržavni ugovor
Šabić: To je protivustavno jer skupŠtina nije potvrdila međudržavni ugovor

Šta sadrže podaci o računu u banci1. Ko vam uplaćuje novac2. Kome uplaćujete novac3. Gde i koliko trošite

ČINJENICEŠta je FActA- zakon o doslednoj primeni poreskih propisa na račune u inostranstvu- fokusira se na izveštaje obveznika o stranim računima i imovini u ofšor zonama i stranih finansijskih institucija o računima obveznika ili firmi u kojima imaju većinski udeo- cilj je prijavljivanje podataka o stranoj finansijskoj imovini; zaplena je posledica neprijavljivanja*Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track