Antić u Budimpešti: Sa Mađarima o gasu za Srbiju
Foto: Dragana Udovičić

Pripreme za zimu

Antić u Budimpešti: Sa Mađarima o gasu za Srbiju

InfoBiz -
Kao odgovorna Vlada, mi moramo imati scenarija za svaku potencijalnu situaciju i upravo jedno od tih pitanja biće mogućnosti da se određene količine gasa skladište u Mađarskoj

BEOGRAD - Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić danas će u Budimpešti razgovarati sa svojim mađarskim kolegom Miklošem Šestakom o sigurnom snabdevanju naše zemlje ruskim gasom za predstojeću zimu i o mogućnosti da se određene količine gasa skladiste u Mađarskoj za potrebe Srbije.

"Kao odgovorna Vlada, mi moramo imati scenarija za svaku potencijalnu situaciju i upravo jedno od tih pitanja će biti mogućnosti da se određene količine gasa skladiste u Mađarskoj u danima pred nama. Verujem da ćemo od Mađarske strane i naših mađarsakih partnera imati podršku i da ćemo dobiti dobre signale sa mađarske strane da možemo očekivati jedan potpuni partnerski odnos u celom tom projektu", rekao je Antić.

Banatski Dvor (Foto: Dado Đilas)
Banatski Dvor (Foto: Dado Đilas)

Ministar je podsetio da Srbija u ovom trenutku ima dobru startnu poziciju, jer imamo napunjeno naše podzemno skladište gasa Banatski dvor i imamo dosta različitih opcija, koje mogu da nam obezbede dodatne količine gasa u slučaju nekih problema, vezano za tranzit gasa kroz Ukrajinu.

Napominjući da se danas u Budimpešti održava konferencija o korišćenju prirodnog gasa u dunavskom regionu, Antić je rekao da je Srbija značajan segment čitavog regiona i mora da bude prisutna na takvim skupovima i Srbija će naravno, na tom skupu iskazati svoju potpunu posvećenost svim regionalnim projektima koji treba da obezbede energetsku stabilnost svih zemalja u regionu.

Srpski ministar energetike je izrazio nadu i uverenje da će se stanje u Ukrajini smirivati, ocenjujući da nikom nije u interesu da dođe do gasne krize i problema u tranzitu gasa."Od njega žive i Rusi i Ukrajinci i ja verujem da tih problema neće biti", rekao je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track