Bajatović: Od 1. januara nema više besplatnog gasa!
Foto: Fonet

Direktor Srbijagasa jasan

Bajatović: Od 1. januara nema više besplatnog gasa!

InfoBiz -
Cena gasa usklađivaće se sa svakom promenom kursa dinara sa dolarom i evrom po metodologiji Agencije za energetiku, a biće delimično i povećana zbog rasta transportnih troškova i mrežarine

BEOGRAD - Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će od 1. januara sledeće godine naplata računa za gas morati da bude stoprocentna, kao i da će doći do postepenog povećanja cene gasa zbog usklađivanja dinara sa kursom dolara i evra.

Bajatović je rekao da će se cena gasa usklađivati sa svakom promenom kursa dinara sa dolarom i evrom po metodologiji Agencije za energetiku, kao i da će cena gasa delimično biti povećana zbog rasta transportnih troškova i mrežarine koji su sada nerealni.

Kurs dinara je već sada povećao cenu gasa za oko četiri dinara, rekao je Bajatović novinarima na interaktivnoj izložbi kojom će Južni tok biti predstavljen širom Srbije i u ostalim zemljama učesnicama.On je precizirao da ne očekuje bitne izmene cene gasa u dolarima, ali da je sam kurs dolara narastao u odnosu na kurs dinara i evra, što može izazvati promene cene gasa, jer su zaduženja Srbijagasa u evrima.

Bajatović je ponovio da će naplata od sledeće godine morati da bude potpuna i poručio da nema više besplatnog gasa i da će oni koji ga ne budu plaćali biti ili isključeni ili će vlada i lokalna samopurava morati da plate za njih.On je napomenuo da je trenutna naplata računa za gas nešto iznad 60 odsto.Bajatović je rekao da je pet godina gas bio ispod cene što je izazvalo gomilanje dugova u Srbijagasu, dodajući da sada moramo sa se dogovorimo kako da rešimo pitanje tih dugova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track