BERBA U ŠUMADIJI: Srpska šljiva za rusko tržište
Foto: Beta

Očekuje se veća otkupna cena

BERBA U ŠUMADIJI: Srpska šljiva za rusko tržište

InfoBiz -
Zbog nepovoljnih vremenskih prilika rod šljive ove godine manji je za oko 40 odsto od prosečnih prinosa

KRAGUJEVAC - U Šumadiji je u jeku berba šljiva za izvoz na rusko tržište, na kome će, prema prvim procenama, završiti 80 odsto ovogodišnjeg roda.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika rod šljive ove godine manji je za oko 40 odsto od prosečnih prinosa, a s obzirom na povećanu potražnju iz Rusije, proizvođači očekuju bolju cenu.

Jedan od najvećih proizvođača šljive u ovom delu Srbije Goran Mijailović, koji ima 12 hektara voćnjaka sa 7.000 stabala, rekao je da se od početka berbe šljiva prodaje za 40 dinara po kilogramu, ali da se može očekivati rast cena.

Za sada šljivu prodajemo starim kupcima mada, po sve većem broju kamiona hladnjača, zaključujem da stižu i novi kupci.

Ja za sada obrane šljive stavljam u hladnjaču dok ne završim berbu za šta mi je potrebno još 10 dana, a videćemo šta će se u međuvremenu događati na tržištu i kolika će cena tada biti, rekao je Mijailović.

On je rekao da državni organi moraju da preduzmu sve potrebne mere da bi sprečili mogućnost reeksporta šljiva iz drugih zemalja u Rusiju, koji može ugroziti poziciju srpskih proizvođača na tom tržištu.

Eventualne takve zloupotrebe nam mogu napraviti velike probleme jer smo se mi kvalitetom, kvantitetom i odgovornim pristupom poslu izborili za dobru poziciju na ruskom tržištu gde je šljiva iz ovog podneblja postala svojevrstan brend, rekao je Mijailović.

On je ocenio da ne bi bilo dobro da se zarad kratkoročnih ambicija i lake zarade neodgovornih pojedinaca, upropasti pozicija stvarana duže od jedne decenije.

Naš posao je da proizvedemo dovoljne količine, zdravstveno ispravnog voća koje će zadovoljiti ruske standarde i tako sačuvamo ugled i ime ovog regiona oko Topole, a država mora da spreči zloupotrebe poput one sa reeksportom mesa, rekao je Mijailović.

Ovaj deo Šumadije postao je svojevrstan centar voćarstva Srbije, zbog čega su, prema Mijailovićevim navodima, u tom kraju i otkupne cene veće za pet dinara nego u drugim krajevima Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track