Bogosavljević-Bošković: Formiranje društva sa UAE impuls za razvoj poljoprivrede
Foto: Marina Lopičić

Srbija zadržala pravo glasa

Bogosavljević-Bošković: Formiranje društva sa UAE impuls za razvoj poljoprivrede

InfoBiz -
Odnos kapitala, odnosno udeo kapitala je 80 procenata u korist UAE, 20 posto je naš deo, pri čemu mi nismo ulagali novac u kupovinu tih preduzeća, navela je ministarka

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je formiranje zajedničkog privrednog društva sa kompanijom Al Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata impuls za razvoj poljoprivrede u Vojvodini, ali i u celoj Srbiji.

Povodom najavljenog sastanka sa vršiocem funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislavom Bugarskim, a u vezi sa nezadovoljstvom poljoprivrednika iz Sivca, Kule i Bačke Palanke koji tvrde da zemlju koju su godinama zakupljivali, država nudi strancima po znatno nižim cenama, ministarka je najpre objasnila da su kompanija iz UAE i Republike Srbije napravile privredno društvo koje je zajednički vlasnik jednog dela poljoprivrednog zemljišta.

"Odnos kapitala, odnosno udeo kapitala je 80 procenata u korist UAE, 20 posto je naš deo, pri čemu mi nismo ulagali novac u kupovinu tih preduzeća, ali imamo pravo glasa, što znači da naš partner ne može da preduzeća i poljoprivredno zemljište koje nam je sada na raspolaganju, niti da proda, niti da stavi pod hipoteku, niti na bilo koji drugi način otuđi", objasnila je Bogosavljević-Bošković.

"Mi imamo pravo glasa", dodala je ona.

Ona je istakla da je odgovor paorima da ovo što je sada urađeno treba da bude primer i impuls za razvoj poljoprivrede u Vojvodini, ali i šire.

"Plan je da se napravi agroindustrijski centar koji će biti na raspolaganju našim paorima koji su u okruženju, ali i dalje koji mogu da stupe u kooperantski odnos sa ovom firmom, a očekujemo da će ona da posluje punim kapacitetom i da će otkupiti značajne količine poljoprivrednih proizvoda od naših paora i da ih preradi i izveze na inostrana tržišta", rekla je Bogosavljević.

Prema njenim rečima, to je još jedan od načina kojim će se pokrenuti poljoprivreda. Istakla je da samo u centralnoj Srbiji ima 350.000 hektara neobrađene poljoprivredne površine i ko bude hteo da ih pokrene i da uloži "mi smo spremni da razgovaramo".

Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski rekao je juče da Pokrajinska vlada podržava poljoprivrednike iz Sivca, Kule i Bačke Palanke koji tvrde da zemlju koju su godinama zakupljivali, država nudi strancima po znatno nižim cenama.Sastanak sa poljoprivrednicima je iniciran zbog rastućih problema u vezi sa državnim poljoprivrednim zemljištem, koje su godinama ovi poljoprivrednici zakupljivali, a sada se nudi strancima po znatno nižim cenama i bez mogućnosti da se domaći poljoprivredni proizvođači nadmeću za zemlju koju su godinama obrađivali, navodi se u saopštenju.

"Pokrajinska vlada podržava ove poljoprivrednike i to smo na ovom sastanku jasno rekli. Ne podržavamo tako dogovorenu investiciju, koja podrazumeva davanje državnog zemljišta u zakup na 30 plus 30 godina, što praktično znači na 60 godina i gde se stavlja van snage ustavno-pravni poredak Srbije", rekao je Bugarski.

Bugarski je, nakon sastanka, rekao da u ponedeljak ima sastanak sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković i najavio "da će, ako je potrebno, Pokrajinska vlada i Skupština Vojvodine raspravljati o ovoj temi".

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track