BRUKA I SRAMOTA: Tajkuni idu u stečaj da ne bi platili porez državi!

Evo kako eskiviraju vraćanje dugova

BRUKA I SRAMOTA: Tajkuni idu u stečaj da ne bi platili porez državi!

InfoBiz -
„Beohemija“, „Interkomerc“, „Zekstra“, „Luka Beograd“, „Farmakom“ i „Verano motors“ oterani u predstečajni postupak, čime su njihovi vlasnici na godinu dana izbegli izmirenje duga Poreskoj upravi

BEOGRAD - Svojevrsni „patent“ za odbranu od plaćanja dugova - ulazak u stečaj, odnosno predstečajni postupak - Željka Žunića, vlasnika „Beohemije“ i Gorana Perčevića, vlasnika „Interkomerca“, primenili su prethodnih meseci i drugi poznati srpski tajkuni s liste najvećih poreskih dužnika u zemlji!Tako su i Miroslav Bogićević, Milan Beko, Radomir Živanić i Dragan Đurić svoje firme, koje Poreskoj upravi duguju stotine miliona dinara, nedavno oterali u predstečajni postupak i tako dobili mogućnost da se na skoro dve godine zaštite od plaćanja većine dugova, dok izmirenje poreskih obaveza mogu, ako to odobri poreznik, da odlože na godinu dana.Koliko je to loše za zemlju, govori podatak da njih desetak državi na ime poreza duguje više od 19 milijardi dinara.

Banke traže milijardeOd dugova se u martu ove godine najpre predstečajnim postupkom, a sada „planom reorganizacije“ zaštitio vlasnik „Beohemije“ Željko Žunić, čija mreža kompanija samo za porez duguje 541 milion dinara. Sličan recept primenio je i Goran Perčević, čija kompanija za porez duguje 60 miliona dinara, pa se i „Interkomerc“ nalazi u predstečajnom postupku. Ovaj dvojac je pre nekoliko meseci bio u središtu pažnje javnosti zbog otkrića da su od Univerzal banke uzeli kredite od 2,8 milijardi dinara, koji nikad nisu vraćeni.Od aprila su se, uz usvojeni plan reorganizacije, od blokade računa i prinudne naplate spasle i firme Dragana Đurića - „Zekstra“ i Veterinarski zavod. U reorganizaciji je od juna i „Luka Beograd“ Milana Beka, a plan reorganizacije iz istog razloga priprema i „Farmakom“ Miroslava Bogićevića, dok je „Verano motors“ Radomira Živanića u predstečajnom postupku.- Te firme se ovim potezima praktično brane od prinudne naplate poreskog duga i stiču pravo da ga na odloženo plate - objašnjava sagovornik Kurira iz Poreske uprave.

Grejs periodI dok predstečajni postupak može da traje do dve godine, za koliko se u principu i odlaže vraćanje skoro svih dugova, u slučaju Poreske uprave taj rok je ipak samo godinu dana. Zapravo, propisi dopuštaju dužniku (koji je u reorganizaciji) grejs period od 12 meseci do prve rate u otplati duga za porez, koji se vraća u jednakim ratama najduže pet godina. U Poreskoj upravi, međutim, juče nismo dobili zvaničan odgovor na koji način će od navedenih neplatiša naplatiti dug prema državi, odnosno da li je i ko od njih zatražio odlaganje plaćanja i po kom osnovu.

DuvandžijaPECONI: PLAĆAM DRŽAVI 70 MILIONA € GODIŠNJEPredrag Ranković Peconi potvrdio je saznanja Kurira da će Poreskoj upravi ponuditi hipoteku nad svojom imovinom kako bi u ratama izmirio poreski dug od 483 miliona, koji je napravila njegova fabrika cigareta „Monus“. Iz Rankovićeve firme poručuju da inače redovno plaćaju porez, te da se iz „Monusa“ „godišnje na ime poreza u budžet Srbije slije više od 70 miliona evra, a da je u poslednjih pet godina na ime poreza uredno plaćeno više od 350 miliona evra“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track