Dačić: Vlada je favorizovala Nemce i tako upropastila Galeniku!
Foto: Dado Đilas

Potprednik Vlade otkrio detalje propasti giganta

Dačić: Vlada je favorizovala Nemce i tako upropastila Galeniku!

InfoBiz -
Šef diplomatije tvrdi da je nekadašnja vlada primorala srpskog proizvođača lekova da posluje preko veledrogerije čiji je vlasnik nemačka kompanija, što je našu firmu upropastilo

BEOGRAD - Ivica Dačić, šef diplomatije i prvi potpredsednik Vlade, kaže da je obavestio Tužilaštvo za organizovani kriminal kada je pre dva dana dao iskaz u svojstvu svedoka u vezi sa slučajem „Galenika“, da je u tom predmetu bila favorizovana nemačka kompanija „Štada“, a na štetu domaće farmaceutske kompanije.Dačić je na konferenciji za novinare kazao da su u tužilaštvu od njega tražili informacije kako je Vlada reagovala kad je nastala kriza u plaćanju.- Govorio sam o politici Vlade u tom periodu, a ne o svojoj odgovornosti. Pitali su me kako je Vlada Srbije reagovala na krizu u plaćanju nastalu između proizvođača, distributera i Fonda za zdravstveno osiguranje. Pitali su me i da li imam informacije o tome kakva je bila politika Vlade u vezi sa favorizovanjem određenih stranih kompanija na našem tržištu, o čemu imam saznanja - kazao je Dačić.On je ocenio da je takva politika dovela do toga da „Galenika“ ne naplati potraživanja od „Velefarma“, a da „Hemofarm“, odnosno njegov nemački vlasnik, kompanija „Štada“, naplati potraživanja i da u to vreme već preuzme „Velefarm“.Dačić je naveo i da mu je tada u Vladi rečeno da fabrika ne može da prodaje lekove direktno nego preko veledrogerija, a na pitanje ko mu je u Vladi to rekao, odgovorio je: „Tadašnji ministar zdravlja“.- Cilj je bio da se Nemci ne naljute i ne odu iz zemlje, da se postigne kompromis - kazao je Dačić i dodao da je „Štada“ pretila da će napustiti Srbiju ako im se ne naplate potraživanja od „Velefarma“ i ostalih.- Ja optužujem da su favorizovali nemačku kompaniju na štetu „Galenike“. Vlasnik „Štade“ je dolazio sto puta ovde i pretio da će napustiti Srbiju - naveo je Dačić i dodao da je potom „Štada“, odnosno „Hemofarm“, preuzeo „Velefarm“.Na najavu Dačića da će u predmetu „Galenika“ sud tražiti iskaze bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, bivšeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića i tadašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu privrede Nebojše Ćirića, Cvetković kratko poručuje da će odgovore dati nadležnim organima kad ga budu pozvali.Nebojša Ćirić odgovara da je zakonom ili uredbom bilo definisano da nijedna fabrika lekova, uključujući i „Galeniku“, ne može direktno da prodaje lekove.- Dakle, i „Galenika“ i „Hemofarm“ i drugi morali su to da rade preko veledrogerija. Kad se pojavio problem njihovog dugovanja fabrikama, mi smo pokrenuli postupak izmene zakonske regulative, odnosno da fabrike mogu direktno da prodaju lekove - dodao je Ćirić. Dinkić je odbio da komentariše ovu temu.

Oterana u propast... „Galenika“
Oterana u propast... „Galenika“

MisterijaKOJI MINISTAR? Slavica Đukić Dejanović kaže da nije ona rekla Dačiću da „Galenika“ mora da posluje preko posrednika, a isto tvrdi i njen prethodnik u ministarskoj fotelji Zoran Stanković.- Ne znam o čemu Dačić govori. Desetak dana ili mesec po mom izboru za ministra zdravlja smenjen je dotadašnji direktor „Galenike“ Nenad Ognjenović i postavljen sadašnji. Sa Dačićem nikad nisam razgovarao o „Galenici“ - naveo je Stanković za Kurir.

„Hemofarm“POŠTUJEMO PRAVNI SISTEM„Hemofarm“ ne snosi odgovornost za gubitke „Galenike a. d.“, saopšteno je juče iz te kompanije, uz napomenu da „Hemofarm“ i „Štada“ poštuju pravni sistem Srbije i uvek će podržavati princip da se istina utvrđuje kroz pravni sistem, a ne kroz medijske kampanje.- „Hemofarm a. d.“ neprijatno je iznenađen izjavom ministra inostranih poslova Ivice Dačića - ističe se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track