DIREKTOR ŽELEZARE ZA KURIR: Premijer je stao uz fabriku, do kraja godine imaćemo strateškog partnera
Foto: Tanjug

Dobre vesti za Smederevo

DIREKTOR ŽELEZARE ZA KURIR: Premijer je stao uz fabriku, do kraja godine imaćemo strateškog partnera

InfoBiz -
Najduže se u pregovorima otišlo sa Esmarkom, koji je duže vreme u Železari sa svojim timovima, ocenio je Bojan Bojković

SMEDEREVO - Najkasnije do kraja godine biće poznata sudbina Železare Smederevo. Pregovaramao sa 7-8 kompanija, a najdalje se otišlo u razgovorima sa američkom kompanijom "Esmark". Poseta premijera Aleksandra Vučića ohrabrila je radnike i građane Smedereva- izjavio je za Kurir Bojan Bojković, izvršni direktor Železare Smederevo i član vladine Radne grupe za pregovore sa strateškim partnerima.

On je istakao da je poseta premijera Železari jako bitna za ovu firmu koja zapošljava 5.000 ljudi, ali i za ceo grad.

- Bilo je dosta neizvesnosti oko sudbine Železare s obzirom na sve pritiske koje Vlada Srbije trpi zbog njenog funkcionisanja jer mnogi stručnjaci tvrde da nas njeno održavanje u životu skupo košta i da mora da se zatvori. Premijer je još jednom stao iz fabrike i zvanično pred svih 5.000 zaposlenih rekao da će se naći rešenje i da neće biti zatvaranja - naveo je Bojković.

On je istakao da postoji izvestan broj potencijalnih investitora sa kojima je Radna grupa u pregovorima. Razgovori su, dodao je, komplikovani imajući u vidu veličinu fabrike i njen uticaj na privredu i izvoz. Železara može da proda robu za 1,4 milijarde dolara , od čega bi izvoz bio 1,2 milijarde.- U najskorijem periodu izaćićemo sa rešenjima, a krajnja odluka je na Vladi Srbije.

Pregovori se nalaze u različitim fazama sa različitim investitorima. Najduže se u pregovorima otišlo sa "Esmarkom", koji je duže vreme u Železari sa svojim timovima. Druge firme, njih 6-7, će morati da požure da stignu Amerikance. Ne bi o imenima jer ima onih koji su ozbiljni, a i onih koji nisu - istakao je on.Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindkata metalaca Železare Smederevo, kaže za Kurir da poseta premijera ohrabruje zaposlene i ceo metalski kompleks. On kaže da je prvi put od kada radi u Železari, a radi već 39 godina, u fabriku došao premijer kada je situacija loša.

- Dolazili su i drugi premijeri i predsednici, ali kada je bilo sjajno, kada se slavilo... Kada su se pojavile vesti o zatvaranju, Vučić nije čekao, odmah je došao, to mora da se podrži. Verujemo u ono što je obećao - istakao je on.I Siniša Prelić, predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije u Železari, kaže za Kurir da je velika stvar za radnike da se premijer pojavio i rekao da se fabrika neće zatvarati.- Ohrabrio je sve radnike Železare i njihove porodice. Pričao sam sa radnicima posle njegove posete i sada su svi mirniji. Od danas smo manje zabrinuti sa sudbinu Železare - poručio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track