DOBRA VEST: Penzije do 25.000 dinara neće biti smanjene
Foto: Kurir Štampano

Kurir saznaje: Najugroženiji penzioneri neće biti obuhvaćeni uštedama

DOBRA VEST: Penzije do 25.000 dinara neće biti smanjene

InfoBiz -
Oko 600.000 najstarijih građana Srbije koji sada dobijaju više od 300 evra očekuje promena primanja

BEOGRAD - Rebalansom državnog budžeta neće biti smanjivane penzije do iznosa od 25.000 dinara, saznaje Kurir u Vladi Srbije. Prvobitna odluka da se sve penzije smanje linearno za 20 odsto i na taj način ostvari ušteda od milijardu evra revidirana je nakon višednevnih konsultacija nadležnih u Ministarstvu finansija i kabinetu premijera Aleksandra Vučića. Mere će, dakle, pogoditi više od 623.000 penzionera (44 odsto) koji primaju između 25.714 i 121.000 dinara.- Vučić nije dozvolio da se svima smanje penzije, i to drastično, kako su tražili iz međunarodnih finansijskih institucija i domaći stručnjaci. On neće popustiti pod pritiskom iako će se MMF i mnogi drugi buniti i zbog ove odluke jer traže ozbiljnije nivelisanje kako bi se izbegao bankrot budžeta - kaže naš izvor iz Vlade Srbije. On dodaje da se rashodi budžeta moraju se smanjiti, a plate i penzije predstavljaju najveći trošak.- Pokušavamo da napravimo model kojim će se teret štednje ravnomerno rasporediti. Danima je tražen model kako da se uštedi a da se ipak ne diraju oni najugroženiji i na kraju je odlučeno da se ne ide na smanjenje platnih razreda do 25.000 dinara - kaže sagovornik Kurira iz Vlade.Prema istom izvoru, penzije koje su u rasponu od 25.000 do 35.000 dinara biće u najmanjoj mogućoj meri pogođene promenama u budžetu.Delikatno i bolnoU javnosti je bilo predloga da se izbegne smanjivanje najnižih penzija, ali niko zvanično nije potvrdio da se o tome razmišlja. Dosad se spominjalo umanjenje za sve, i to od deset do 20 odsto. Slavenko Grgurević, osnivač Unije poslodavaca Srbije i član Radne grupe za reformu Fonda PIO, kaže za Kurir da se moraju zaštiti najniže penzije, a najveće smanjenje mora biti kod onih koji dobijaju više od 300 evra. Penzije su, dodaje, delikatne i bolne.

Rupa sve veća- Znamo šta znači smanjenje penzija, ali smo svesni da je to neminovno, pa smo predlagali da se još prošle godine smanje za 10 odsto. Sada je rupa u budžetu veća, pa i mere moraju biti oštrije, ali ne smemo zaboraviti najniže penzije - poručuje on.Grgurević upozorava da zbog oklevanja država može da bankrotira, pa će penzije morati da se smanje 40 odsto.

Miloje KanjevacREŠITE ADMINISTRACIJUEkonomista Miloje Kanjevac smatra da penzioneri, bar oni najugroženiji, nikako ne smeju da ispaštaju zbog prazne državne kase.- Problem je preterana administracija, od opštine do republike, ima je tri puta više nego što je potrebno. Ako radnik u privredi može da ostane bez posla ili da ne prima platu i kad radi, zašto je oni u javnom sektoru primaju, a ne rade ništa, pa još i ne smeju da dobiju otkaz. Ja bih tu napravio uštedu - jasan je Kanjevac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track