DRI: Opštinari budže plate i troše nemilice
Foto: Thinkstock

Lokalne samouprave

DRI: Opštinari budže plate i troše nemilice

InfoBiz -
Problem kod većine jedinica lokalnih vlasti jeste što se nepravilno primenjuje propisana osnovica za obračun plata, koeficijenti, minuli rad, noćni rad, prekovremeni rad i uglavnom se ne temelji na osnovu verodostojnih dokumentacija

BEOGRAD - Lokalne samouprave ne poštuju propise u isplati zarada zaposlenima, uglavnom nenamenski troše novac, a neke ne znaju ni šta imaju u vlasništvu, utvrđeno je revizijama Državne revizorske institucije (DRI).- Nepravilnosti u opštinama i gradovima Srbije su iste, slične ili sasvim različite, ali je za sve zaposlene zajedničko da imaju veću obračunatu platu u odnosu na propise koji to regulišu, samo su iznosi koji prelaze dozvoljenu zakonsku crtu različiti - izjavio je vrhovni državni revizor Duško Pejović.Problem kod većine jedinica lokalnih vlasti jeste što se nepravilno primenjuje propisana osnovica za obračun plata, koeficijenti, minuli rad, noćni rad, prekovremeni rad i uglavnom se ne temelji na osnovu verodostojnih dokumentacija, da je stvarno prekovremeni rad i ostvaren. Pejović je istakao da je ranijim revizijama utvrđeno da računovodstveni sistem u lokalnim samoupravama nije pouzdan, kao ni finansijski izveštaji ili bar to nisu u dovoljnoj meri da bi finansijsko izveštavanje bilo verodostojno i istinito. Kad je reč o uštedama i načinima da se one ostvare, Pejović je kazao da bi one bile moguće, ali da bi najpre sredstva trebalo trošiti namenski i naplatiti evidentirana potraživanja koja su, kako kaže, ogromna i u velikom broju zastarela. Revizijom je, dodao je, utvrđeno i da opštine uglavnom ne poštuju pravilo namenske potrošnje javnih sredstava.Kao primer je naveo jednu opštinu koja je sredstva za zaštitu životne sredine u 2012. godini nepravilno trošila, što je nastavila i naredne godine, kad je na raspolaganju imala više od 160 miliona dinara. U izveštaju te opštine navodi se da je ostalo više od 109 miliona, a u finansijskim izveštajima da je suficit desetak miliona, što je samo po sebi nelogično, kaže revizor.

Radoslav Sretenović
Radoslav Sretenović

EvidencijaNE ZNA SE BROJ GRADSKIH STANOVAOpštine, prema njegovim rečima, raspolažu i velikim brojem stanova, ali ne postoji jedinstvena evidencija, odnosno ne zna se ko su njihovi korisnici. Revizijom je, na primer, utvrđeno da opština Sokobanja ima četiri stana za koje uopšte nije znala, kazao je generalni državni revizor Radoslav Sretenović. Inače, tokom ove godine DRI će sačiniti 68 izveštaja za 27 opština.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track