DRŽAVNE ŠTETOČINE: Na plate i reklame spiskali 5,5 milijardi

Evo kako se rasipa novac u Dunav osiguranju

DRŽAVNE ŠTETOČINE: Na plate i reklame spiskali 5,5 milijardi

InfoBiz -
Osiguravajuća kuća za vreme krize zaposlila više od 1.700 ljudi i samo na to potrošila 20 miliona evra

BEOGRAD - „Dunav osiguranje“ u jeku krize povećalo je broj zaposlenih za 1.071 i na njih potrošilo najmanje 20 miliona evra. Pored toga, državna osiguravajuća kompanija je tokom 2012. godine samo na plate zaposlenih i na razne reklame i sponzorstva spiskala čak 5,5 milijardi dinara! Samo tokom 2008. zaposleno je oko 500 novih radnika, a oko 300 radnika 2011.Minoran dobitak- Najveće stavka rastućih operativnih troškova jesu troškovi zarada zaposlenih i uprave, ali i troškovi reklama i sponzorstava. Troškovi zarada zaposlenih i uprave od 2007. povećani su sa nešto manje od dve milijarde dinara na skoro četiri u 2012. Porast troškova zarada je najvećim delom nastao usled povećanja broja zaposlenih, sa 2.049 na 3.120. Troškovi reklama i sponzorstava su gotovo upetostručeni, sa oko 300 miliona na oko 1,5 milijardi dinara u posmatranom periodu - naveli su predstavnici Fiskalnog saveta (FS) u svom izveštaju. Analiza finansijskih stručnjaka pokazala je i da je porast broja zaposlenih za više od 50 odsto, uz realno nepromenjenu ukupnu premiju u periodu od 2007. do 2012, razlog za uglavnom skromne dobitke „Dunav osiguranja“.

Da reši probleme...Mirko Petrović
Da reši probleme...Mirko Petrović

Tako je 2012. ostvaren dobitak od 70 miliona dinara, dok je gubitak premašio neverovatnih 1,5 milijardi dinara i on je otkriven tek posle revizije zvaničnog finansijskog izveštaja, u kojem je rukovodstvo navelo (samo) da je ostvarena dobit od 70 miliona dinara. Vladimir Vučković, član FS, kaže da bi finansijski izveštaj „Dunava“ u kome piše da je ova firma imala dobit u 2012. sigurno prošao da nije bilo državnog revizora.Godinama u minusu- Zapravo, ova osiguravajuća kuća je godinama u minusu - rekao je Vučković. FS smatra da ogromni troškovi državnih javnih preduzeća prete da potope javne finansije.Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, smatra da je neodgovorno, štetočinsko i po pravilu protivzakonito upravljanje javnim resursima tipično za firme u državnom vlasništvu.- Ovo je posledica negativne selekcije u izboru menadžmenta i političkog paternalizma najprimitivnijeg nivoa - ističe on.

Vučković: Za gubitak od 1,5 milijardi dinara ne bi se ni saznalo bez revizora
Vučković: Za gubitak od 1,5 milijardi dinara ne bi se ni saznalo bez revizora

Ponovo u sedluOPET MIRKO PETROVIĆOd februara 2004. do februara 2009. direktor „Dunav osiguranja“ bio je Mirko Petrović, tada član DSS, a potom ga je nasledila Milenka Jezdimirović, kandidat SPS. Ona je „vladala“ ovom državnom firmom do decembra 2012. Od tada direktor je bio Marko Ćulibrk, kadar iste stranke, koga je Vlada Srbije smenila u ponedeljak. Premijer Aleksandar Vučić je tada izjavio: „Negde već imamo rešenje za vršioce dužnosti, mislim da će v. d. ‘Dunav osiguranja biti’ Mirko Petrović, što je dobra vest za tu kompaniju. “ Petrović je bio član DS, DSS i DHSS.

ČINJENICEŠta je potrebno uraditi- smanjiti troškove zarada, pre svega smanjenjem broja zaposlenih- preispitati visinu zarada- smanjiti troškove reklama i sponzorstava- razmotriti ponude za privatizacijuKo je sve vodio „Dunav Osiguranje“- Mirko Petrović, februar 2004 - februar 2009. DSS- Milenka Jezdimirović april 2009 - decembar 2012. SPS- Marko Ćulibrk, decembar 2012 - jul 2014. SPS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track