EU NAM PRETI: Nemoralno je da Srbija preuzme naš izvoz u Rusiju
Foto: Rojters

Brisel opomenuo pojedine zemlje

EU NAM PRETI: Nemoralno je da Srbija preuzme naš izvoz u Rusiju

InfoBiz -
To je pitanje solidarnosti i zato će EU to imati na umu sledeći put kad bude trebalo da pomogne; Zbog saradnje s Rusijom prozvani i Brazil, Urugvaj, Argentina i Švajcarska

BRISEL - Šefovi diplomatija Evropske unije poručili su da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, pre svega Srbija i Turska, ne treba da iskoriste ruske uzvratne sankcije da bi preuzele mesto evropskim izvoznicima hrane. Među zemljama koje je EU „opomenula“ su i Brazil, Argentina, Urugvaj i Švajcarska.- S međunarodnog pravnog stanovišta, EU od kandidata za članstvo ne može tražiti da zaustave svoje kompanije, izvoznike hrane, koje bi želele da udovolje većoj potražnji ruskih partnera. Međutim, to je više pitanje morala i solidarnosti. Zbog toga su u EU pomalo zatečeni i ljuti na sve kandidate za članstvo jer smatraju da je uzdržavanje od preuzimanja tržišta evropskih izvoznika u Rusiju takođe stvar solidarnosti i zajedničkih vrednosti - poručili su izvori iz Evropske komisije u Briselu, upućujući praktično pretnju uvijenu u moralne i solidarne odnose članica i onih koje na to pretenduju.Šteta- Oni zato primećuju da će EU, sledeći put kad bude trebalo da iskaže solidarnost sa zemljama kandidatima, imati na umu i kakvu solidarnost su one pokazale prema EU kad je njoj bilo potrebno - navode pomenuti izvori.U analizama medija i zvaničnika EU zaključeno je da će pomalo neočekivane ruske uzvratne sankcije izazvati štetu od više stotina miliona evra proizvođačima u Uniji, pa je pravljena i računica na kojim tržištima bi Rusija mogla naći zamenu za hranu iz EU.Švajcarska ih ignorišeTako je u španskom listu Pais osvanuo naslov koji sugeriše da će čuvena španska pršuta „serano“ biti zamenjena srpskom pečenicom i drugim „po kvalitetu poznatim srpskim suhomesnatim proizvodima“, kako je u članku objasnio jedan uvoznik ruske hrane. Zemlje EU prošle godine izvezle su u Rusiju hranu i druge poljoprivredne proizvode u vrednosti od 11,8 milijardi evra, a od toga je Nemačka izvezla te robe u vrednosti od milijardu i 600 miliona evra, Holandija milijardu i po, a Poljska 1,2 milijarde evra.Švajcarska je stavila do znanja da neće prihvatiti ponude nekih proizvođača iz EU da preko njenih kompanija poljoprivredni proizvodi iz evropske dvadeset osmorice ipak budu plasirani na rusko tržište.

Boškovićeva u MoskviSA FJODOROVOM O SRPSKOJ HRANIMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, u pratnji budućeg ministra privrede Željka Sertića, razgovaraće danas u Moskvi s resornim ministrom Nikolajem Vasiljevičem Fjodorovom o mogućnosti povećanja izvoza i plasmana srpskih poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište. Bogosavljević Bošković će, kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, predložiti ruskoj strani ubrzavanje procedure za odobravanje izvoza svinjskog mesa i mlečnih proizvoda. Nije poznato da li će se opomene iz EU odraziti na današnje razgovore sa ruskim zvaničnicma.

Rasim LjajićKORISTIMO SPORAZUMRasim Ljajić, ministar trgovine, kaže za Kurir da Srbija ne koristi sankcije Rusije prema EU već Sporazum o slobodnoj trgovini, koji naša zemlja ima s Moskvom i koji je potpisan pre 15 godina. Naša trgovinska razmena se, dodaje, odvija najviše zahvaljujući tom sporazumu, nebitno da li ima ili nema sankcija. Kolika će biti ta saradnja najviše zavisi od kapaciteta naše industrije.- Želimo da se odnosi između EU i Rusije što pre normalizuju jer je nama u interesu da se to desi zbog Južni toka i drugih investicija. Srbija koristi sporazum, a ne sankcije - kaže ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track