FISKALNI SAVET: Uštede u 2015. izazov, ne pomaže ni prodaja Telekoma
Foto: Tanjug

Rebalans budžeta

FISKALNI SAVET: Uštede u 2015. izazov, ne pomaže ni prodaja Telekoma

InfoBiz -
Pavle Petrović je rekao da postoji mogućnost da će Vlada primeniti neke ad hok mere na prihodnoj strani od uplate dobiti javnih preduzeća, ali da je skeptičan koliko može da se dobije u tom pogledu

BEOGRAD - Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da su u 2015. potrebne uštede od 700 miliona evra i da će to biti veliki izazov za vladu s obzirom na to da je jedino poznato da će se smanjenjem plata i penzija uštedeti 400 miliona evra. On je u Narodnoj banci Srbije, prilikom predstavljanja izveštaja o rebalansu budžeta, izjavio da trenutno nema jasnih naznaka kako će se uštedeti tih preostalih 300 miliona evra jer, osim smanjenja plata i penzija, vlada nije najavila nijednu trajniju meru ušteda.

Petrović je dodao da ni prodaja Telekoma ne bi bila rešenje za smanjenje deficita jer bi se na taj način samo jednokratno zaustavio rast javnog duga.

"Prvo moramo da sačekamo budžet za 2015.godinu, koji će brzo da se pojavi. Ono što su do sada najavljivali je smanjenje dela subvencija, naročito za poljoprivredu. Zatim, najavljivano je i smanjenje broja zaposlenih za 25.000 u budžetskom sektoru. To je dobro da se desi, ali od ove druge mere ne bi trebalo očekivati efekte u narednoj godini zbog izdataka za otpremnine, već tek od 2016. godine", izjavio je Petrović.

On je rekao da postoji mogućnost da će Vlada primeniti neke ad hok mere na prihodnoj strani od uplate dobiti javnih preudzeća, ali da je skeptičan koliko može da se dobije u tom pogledu.

"Ako vidite da nam najveća javna preduzeća, kao što su Srbijagas ili EPS prave gubitke, ja zaista ne vidim odakle bi te pare mogle da dođu. Ja bih pre bio srećan da EPS ne košta državu", izjavio je Petorvić.Petrović kaže da bi dobit eventualno mogao da uplati Telekom, ali da ovo preduzeće gubi na vrednosti kada država od njega uzima dividendu.

Upitan da li vlada sledeće godine mora da proda Telekom, on je rekao da to ne bi bilo rešenje jer bi se na taj način samo jednokratno zaustavio rast javnog duga, ali da sve tendencije koje stoje iza toga ostaju iste.

"Deficit je i dalje visok, javni dug će dalje nastaviti da raste. Doduše, javni dug će za iznos Telekoma jedno vreme da se smanjuje, ali će i dalje nastaviti neodrživim tempom", izjavio je Petrović i precizirao da prodaja Telekoma nikako ne znači smanjenje deficita.

Petrović je podsetio da je u naredne tri godine potrebno ukupno uštedeti dve milijarde evra i to pod uslovom da nam se ne dešavaju "iskliznuća" kao što su nove garancije za Srbijagas, da se ne otvori EPS ili neka druga državna preduzeća.

"Biće veliki izazov za vladu da se nađe preostalih 1,6 milijardi evra u sledeće tri godine", zaključio je on.Deficit budžeta u 2014. godini će, prema oceni Fiskalnog saveta iznositi 300 milijardi dinara umesto 225 kako to predviđa rebalans budžeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track