JAVAŠLUK U GALENICI: Na vozikanja spiskali devet miliona  dinara!
Foto: Arhiva

Direktori ne prestaju da gomilaju gubitke

JAVAŠLUK U GALENICI: Na vozikanja spiskali devet miliona dinara!

InfoBiz -
Rukovodioci državne firme napravili manjak od 400 miliona dinara od početka godine, službenim limuzinama prelazili čak 1.100 kilometara dnevno

BEOGRAD - Rukovodstvo „Galenike“ od početka godine napravilo je manjak od 400 miliona dinara, pri čemu je samo trošak za gorivo celog voznog parka te državne firme dostigao čak devet miliona dinara!Prema informacijama do kojih je Kurir došao, zaposleni su od januara do jula luksuznim automobilima „Galenike“ dnevno prelazili oko 1.100 kilometara odnosno kao da su dva puta vozili od Subotice do Preševa. Najveći rashod napravilo je najuže rukovodstvo, a u pređenim kilometrima prednjači generalni direktor Živomir Novaković. Sledi ga njegov vozač, koji osim generalnog vozi i izvršne direktore, ali i članove Nadzornog odbora i Skupštine akcionara.Navikli na luksuzOvi najviši rukovodioci su tako od početka godine svakodnevno sa dva automobila prelazili ukupno 200 kilometara. Ali i to je, čini se, za njih sitnica u poređenju s prošlom godinom, kada su „ubijali“ čak i 350 kilometara dnevno, dok je tu godinu ova državna firma završila s minusom od skoro pet milijardi dinara. Osim najužeg rukovodstva, još dvadesetak zaposlenih u „Galenici“ vozi neki od luksuznih putničkih automobila. I oni su „sitroenima“, „pežoima“ i „fordovima“ prelazili slična rastojanja dnevno kao i najuže rukovodstvo.

- Nedavno su bez službenih automobila ostali direktori sektora jer su trošili neverovatne količine goriva, išli su službenim automobilima privatno na letovanje ili u inostranstvo. Ali najuže rukovodstvo i dalje prelazi ogromnu kilometražu - kaže sagovornik Kurira iz „Galenike“.Udvostručen minusSamo u julu ove godine za 14 radnih dana Novaković je prešao 2.170 kilometara ili 155 kilometara dnevno.- Rukovodstvo se hvali tekućim pozitivnim poslovanjem, ali to je hvatanje za one podatke koji im odgovaraju. Poslovanje se mora posmatrati ukupno, pa firma ili ima manjak, ili ga nema. Minus je posle pet meseci ove godine iznosio oko 400 miliona dinara, a u istom periodu prošle bio je nekoliko puta manji. U isto vreme radnici koji su ispunili uslove za penziju ne mogu da odu u zasluženu mirovinu jer firma nije uplaćivala doprinose za osam meseci u 2013 - kaže naš sagovornik.

Generalni direktor dnevno „ubije“ 155 kilometara
Generalni direktor dnevno „ubije“ 155 kilometara

„Galenika“NE MOŽE BEZ 100 KILOMETARAU „Galenici“ kažu za Kurir da direktor Novaković službeni automobil koristi isključivo u službene svrhe i za dolazak i odlazak s posla.- Nalazimo se u Zemunu, a većina banaka, dobavljača, kupaca i poslovnih saradnika u centru grada ili na Novom Beogradu, pa je prosečno 100 kilometara minimum ispod kojeg nije moguće funkcionisanje - navode u toj firmi. Troškovi korišćenja službenih automobila, dodaju, za prvih šest meseci su 50 odsto manji od planiranih, a s resornim ministarstvima treba da se dogovori način za povezivanje staža.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track