Kori Udovički: Plašim se da ćemo podeliti 25.000 otkaza
Foto: Tanjug

Pesimističke prognoze

Kori Udovički: Plašim se da ćemo podeliti 25.000 otkaza

InfoBiz -
U toku su pregovori sa MMF-om o smanjivanju broja zaposlenih u javnom sektoru za pet odsto u 2015. godini, rekla je ministarka

BEOGRAD - Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je da Međunarodni monetarni fond (MMF) zahteva od Srbije da u narednoj godini za pet odsto smanji broj zaposlenih u državnih upravi.

"U toku su pregovori sa MMF-om o smanjivanju broja zaposlenih u javnom sektoru za pet odsto u 2015. godini. Nadamo se da ćemo ovaj zahtev u najvećoj meri rešiti prirodnim odlivom ali postoji i bojazan i da ćemo morati da otpustimo 25.000 ljudi", rekla je Kori Udovički.

Prema njenim rečima, do kraja godine zbog izmenjenog Zakona o PIO očekuje se veći broj odlazaka u penziju zaposlenih u javnom sektoru.

"Taj procenat bi mogao da se udvostruči sa sadašnjih dva ili 2,5 odsto čak do 3,9 odsto. Ako tako i bude, onda bismo u dobroj meri ispunili normu smanjenja broja ljudi. Ali ukoliko se to ne desi, postoji bojazan da će oko 25.000 ljudi ostati bez posla", kaže ona.

Udovički je dodala da je u planu da se početkom naredne godine obavi i racionalizacija izabranih institucija, kao što su razne agencije i organizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track