Korumpirani poreznici rade za kockarnice i izvoznike
Foto: Ap

Koji problemi čekaju novo rukovodstvo poreske uprave

Korumpirani poreznici rade za kockarnice i izvoznike

InfoBiz -
Država gubi 700 miliona dinara u sivoj zoni lutrije, kockarnica i kladionica, jer ih poreznici najslabije češljaju

BEOGRAD - Zatvaranje kockarnica u cilju suzbijanja sive zone u igrama na sreću (lutrija, kockarnice i kladionice), zbog koje država godišnje gubi 700 miliona dinara, samo je vrh ledenog brega problema sa kojima će novo rukovodstvo Poreske uprave morati da se uhvati ukoštac. Korumpirani poreznici, koji rade u korist povlašćenih privrednika, još jedna su rak-rana srpskog poreskog sistema - ukazuju sagovornici Kurira.- U Srbiji je posebno problematičan sektor igara na sreću i kladionica jer je naplata poreza na njihove prihode sramotno mala. Procene su da siva zona čini oko 30 do 40 odsto ukupnog tržišta igara na sreću u Srbiji - ukazuje izvor našeg lista iz Poreske uprave, povodom informacija da je zamenik direktora PU Marko Marinković za svega dvadesetak dana, otkako je u poreskoj službi, zatvorio čak 140 kockarnica.Marinković je, podsetimo, iz Bezbednosno-informativne agencije 5. avgusta došao u Poresku upravu, kojom će rukovoditi nakon iznenadne ostavke Aleksandra Miljkovića, a koji se na toj poziciji zadržao svega dva meseca. Miljković, koji je bio kadar bivšeg ministra finansija Lazara Krstića, u ponedeljak 25. avgusta dao je otkaz i odmah otišao na odmor, pravdajući ostavku ličnim razlozima.Sagovornik našeg lista iz Poreske uprave dodaje da pored sumnjivih radnji poreznika vezano za kladionice i kockarnice mnogo nelogičnosti ima i u tempu povraćaja PDV izvoznicima jer se nekima novac vraća u rekordnom roku, dok drugi jedva stignu na red i nakon isteka zakonskog roka.

- Za registrovane izvoznike rok za vraćanje PDV je 15 dana, za izvoznike koji nisu kao takvi registrovani rok je 45 dana, dok se ostalim firmama PDV može vratiti u intervalu od 65 dana. Pojedini neregistrovani izvoznici, međutim, dobiju natrag PDV za samo 12 dana. Na taj način im neko od poreznika čini ogromnu uslugu jer u kratkom roku firma dobije veliku sumu, budući da je reč o velikim poslovima - zaključuje naš sagovornik.Bivši direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević potvrdio je za Kurir da poreski sistem nije imun na zloupotrebe, čije se razmere oslikavaju u stepenu sive ekonomije.- Kao u ostalim segmentima društva, i u Poreskoj upravi ima korumpiranih poreznika, a u sistemu postoje posebni timovi koji se takvim slučajevima bave. U moje vreme je bilo mnogo disciplinskih i krivičnih postupaka zbog raznih zloupotreba - kaže Radosavljević. Od rukovodstva Poreske uprave nismo dobili objašnjenje koji su segmenti poreskog sistema najpodložniji korupciji.

Simič savetuje tajkune UGOVARA POSAO S MIŠKOVIĆEMOd četiri direktora koji su u poslednjih osam godina vodili Poresku upravu, tri se i dalje nalaze u državnom poreskom sistemu, dok je četvrti otvorio privatnu praksu poreskog savetnika odmah nakon napuštanja PU. Reč je o Ivanu Simiču, koji je ostavku na funkciju direktora PU podneo u decembru 2013, a već početkom februara 2014. u Beogradu registrovao firmu „Simič i partneri“ za poresko savetovanje, čiji je direktor. Prema saznanjima našeg lista, Simič je klijente počeo da traži u krugu najvećih poreskih obveznika, među kojima su i kompanije iz „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića i koncerna „Farmakom“ Miroslava Bogićevića. Ova saznanja Kuriru je potvrdio Simič.- Poštujem odredbe člana 38. Zakona o Agencija za borbu protiv korupcije iako smatram da se te odredbe ne odnose na mene. To znači da čekam saglasnost Agencije. Trenutno u Srbiji radim u manjem obimu, jer sam više aktivan u Sloveniji. Svakako ću sačekati da prođu dve godine i onda ću početi sa aktivnijim radom - naveo je Simič.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track