KRITERIJUM: Za preranu penziju ček manji do 20%
Foto: Shutterstock

Kada i kako ostvariti penziju po novom zakonu

KRITERIJUM: Za preranu penziju ček manji do 20%

InfoBiz -
U starosnu penziju, bez dovoljno staža, moći će se tek sa 65 godina, a za svaki mesec penzionisanja pre vremena plaćaće se penali

BEOGRAD - Penali od najviše 20 odsto za prevremeni odlazak u penziju i povećanje godina života za odlazak penzija sa 60 na 65 glavne su promene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji će stupiti na snagu 1. januara 2015. godine. Novi zakon uvodi prevremenu starosnu penziju, odnosno mogućnost da se u penziju ode i pre navršenih 65 godina života. Međutim, za svaki mesec penzionisanja pre vremena plaća se penal od 0,34 odsto i za toliko je penzija manja.Daleko je 2032. Tako će, na primer, neko ko ima 60 godina, a 40 godina staža dobiti umanjenu penziju i do 20,4 odsto jer će pet godina života, odnosno staža, koji mu nedostaju biti množeno po mesecima s pomenutim iznosom penala.To nas dovodi do druge važne izmene - povećanje potrebnih godina života za odlazak žena u penziju. Do sada su to mogle sa 60 godina, a do 2032. broj godina povećaće se na 65. Tako će se nežniji pol u tom smislu izjednačiti s muškarcima, kojima izmene zakona nisu promenile uslove za odlazak u penziju, osim penala za prevremeno penzionisanje. Na pitanje da li su izmenama zakona oštećene žene, Moma Čolaković, poslanik Partije udruženih penzionera Srbije, kaže da su primedbe na ovaj deo novog propisa bile opravdane.Opravdano- Bile su opravdane zbog toga što ostali deo društvenog života nije prilagođen da žene mogu toliko da rade. Tu mislim na njihovu ulogu u porodici, školovanju dece i drugim obavezama u kojima daju više nego muškarci. Međutim, procenjeno je na osnovu evropskih iskustava da se ide u te promene i u vladajućoj koaliciji je postignut konsenzus - ističe za Kurir Čolaković. Prema podacima Fonda PIO u prošloj godini je 47 odsto muškaraca ostvarilo pravo na starosnu penziju sa manje od 65 godina života, dok je svega 24 odsto žena otišlo u starosnu penziju sa manje od 60 godina života.

HonorarciOTKUP STAŽA UZ ČLANSKU KARTUSamostalni profesionalci, koji su radni vek proveli kao honorarci moći će po novom zakonu retroaktivno da uplate staž. Uslov je da postoje dokazi da su radili pri nekom udruženju i da im je to bilo jedino ili glavno zanimanje. Novinari će kao dokaz dostavljati objave u medijima, članstvo u nekom od strukovnih udruženja, ugovore, priznanice o uplatama. Izjave svedoka, međutim, ne tretiraju se kao zakonski validne. Pravo na otkup staža neće zastarevati ni posle 10 godina, a iznos koji će se retroaktivno uplaćivati izračunavaće Fond primenom najniže, u tom trenutku važeće, osnovice osiguranja za samostalne delatnosti. Primera radi, ona sada iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade iz prethodnog tromesečja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track