KUMOVSKI POSAO: Adžemović od države dobio milion, pa ga dao Velji Iliću!
Foto: Marina Lopicic

Evo kako političari troše budžetski novac

KUMOVSKI POSAO: Adžemović od države dobio milion, pa ga dao Velji Iliću!

InfoBiz -
Firma Srđana Adžemovića, kuma Velimira Ilića, dobila subvenciju od 1,14 miliona dinara, a onda skoro istu sumu pozajmila Veljinoj ćerki

BEOGRAD - Firma „Betonjerka“, čiji je vlasnik Srđan Adžemović, kum ministra Velimira Ilića, od Grada Čačka je dobila subvenciju od 1,14 miliona dinara, a onda dala pozajmicu od 1,2 miliona firmi „Vinijum“, čija je vlasnica ćerka lidera Nove Srbije, saznaje Kurir.Ova kumovsko-rodbinska biznis kombinacija započeta je 2011, kad je Adžemovićeva firma dobila bespovratna sredstva na osnovu odluke tadašnjeg gradonačelnika Čačka Velimira Stanojevića, potpredsednika Nove Srbije. Stanojević kaže za Kurir da „Betonjerka“ od Čačaka nije dobila subvenciju, već posao na tenderu, a da se to "samo računovodstveno vodi kao subvencija".

Maher... Velimir Ilić
Maher... Velimir Ilić

Subvencionisanje- Nema veze ko je vlasnik firme, takvi poslovi su dodeljivani preko tendera. S „Betonjerkom“ smo radili i pre privatizacije - kaže gradonačelnik. Podsetimo, Adžemovićeva bivša supruga Nevena, poznata i kao članica grupe Models, bila je i poslanik iz Ilićeve stranke.Podaci o transakciji „Betonjerki“ objavljeni su u Izveštaju o realizaciji sredstava programa i projekata koji se finansiraju iz budžeta, dokument se može pročitati na zvaničnom sajtu Grada Čačka. U tom dokumentu precizira se i da je Adžemovićevoj kompaniji transferisano „preko mesnih zajednica“ tačno 1.139.880 dinara, a za namenu investicije navedeno je „vodosnabdevanje“.Inače, u čačankoj „Betonjerki“, registrovanoj za proizvodnju proizvoda od betona namenjenih građevinarstvu, kum ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije ima 83 odsto akcija.

Zajam staračkom domuU izveštaju o poslovanju ove kompanije u 2012. godini uredno je zavedeno da je „Betonjerka“ dala 1,26 miliona dinara firmi „Vinijum“ na ime dugoročne pozajmice. Reč je, podsetimo, o staračkom domu u Kačuljicama, koji je sagradio ministar Ilić, ali i predao na upravljanje ćerki Nataliji Rakićević. Kurir je već objavio da je naslednica Natalija Rakićević kao vlasnica firme „Vinijum“ za poslednje tri godine dobila oko 700.000 dinara iz budžeta Republike Srbije. Novac je dobila od Nacionalne službe za zapošljavanje 2011, a ove godine i od Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

KumicaVRATILA ZAJAMNatalija Rakićević tvrdi da je zajam vratila.- Pozajmica koju je „Vinijum“ uzeo od „Betonjerke“ je uredno vraćena. Nisam upućena u poslovanja „Betonjerke“ i njihove subvencije. Što se tiče sredstava koje je „Vinijum“ dobio od početka poslovanja, apsolutno su neistinite informacije kojima raspolažete. Jedina sredstva koja smo dobili su 90.000 dinara od NARR u junu ove godine za podsticanje ženskog preduzetništva - kaže ona.

Bivša Veljina poslanica, a Adžemova supruga...Nevena Adžemović
Bivša Veljina poslanica, a Adžemova supruga...Nevena Adžemović

Kum AdžemovićNE SEĆA SE POZAJMICESrđan Adžemović nije bio pričljiv za Kurir.- Moja firma ništa nije dobila, a vi pišite kako vama odgovara pa da imam lep razlog da vas tužim - poručio je on. Na pitanje o kreditima Veljinoj ćerki, Adžemović kaže da ne zna detalje jer firmu vodi direktor, a on je samo investitor. Velimir Ilić i njegova ćerka Natalija nisu odgovarali na pozive i poruke novinara Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track