LIČNA KARTA ESMARKA: Čelični gigant osnovan sa 500 dolara početnog kapitala!
Foto: Rojters On Je Desno

Privatna porodična kompanija

LIČNA KARTA ESMARKA: Čelični gigant osnovan sa 500 dolara početnog kapitala!

InfoBiz -
Kompanija, vlasništvo Džejmsa Bušara i njegove žene, pored proizvodnje čelika, koncentrisana je i na naftu i gas, avio-industriju, nekretnine, nove tehnologije

LONDON - Američka kompanija Esmark, koja je potvrdila da je zainteresovana za preuzimanje Železare Smederevo i da će se prijaviti na tender čije se raspisivanje očekuje, ima duboku tradiciju u proizvodnji čelika.

Reč je o privatnoj kompaniji, jednoj od vodećih prerađivača i distributera ravno-valjanog čelika i trećem proizvođaču čeličnih ploča u SAD.

Tokom niza godina, Esmark je diverzifikovao svoja interesovanja i poslovanje, fokusirajući se na nekoliko ključnih industrijskih grana, poput proizvodnje čelika, istraživanja u oblasti nafte i gasa, u avio-uslugama, nekretninama, tehnologiji i sportskom menadžmentu, piše na internet stranici te kompanije.

Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar, koji je takođe naslednik i kontrolni akcionar Bušar grupe, osnovane 1995. godine sa početnim kapitalom od 500 dolara, i u kojoj i dalje poseduje 100-procentno vlasništvo zajedno sa suprugom Karolinom.

Esmark je privatna porodična kompanija, a tokom godina proširila je posao u nekoliko grana. Kompanija je sada, pored proizvodnje čelika, koncentrisana u nekoliko ključnih industrijskih oblasti - eksploraciju nafte i gasa, u avionskoj industriji, u poslovima nekretnina, tehnologije.

Odluka Esmarka da učestvuju na tenderu za smederevsku Železeru došla je nakon jučerašnjih razgovora premijera Aleksandara Vučića sa Bušarom u Londonu, koji su ocenjeni kao "izuzetno produktivni korisni".

Inače, Esmark je već formirao menadžment tim sa, kako je saopšteno, velikim iskustvom na poslovima po Evropi koji je, kako se navodi, između ostalog, radio na revitalizaciji kompanije U.S. Stil iz Košica.

Smederevska Železara danas proizvodi 380.000 tona čelika, a očekuje se da će ta proizvodnja biti povećana na 2,2 miliona tona.

Premijer Srbije je pre, kao i posle razgovora sa Bušarom poručio da će vest o privatizaciji Železare biti dobra ne samo za radnike u Smederevu već i za celu Srbiju.

Na jednoj od konferencija za novinare uoči odlaska u London, Vučić je rekao da će, ukoliko bude postignut dogovor o privatizaciji, to na prigodan način biti i proslavljeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track