Lindner: Nemačke kompanije mogle bi učestvovati u privatizaciji
Foto: Tanjug

Direktor Odbora nemačke privrede za istok

Lindner: Nemačke kompanije mogle bi učestvovati u privatizaciji

InfoBiz -
Ako bude zanimljivih tendera i projekata, mislim da će nemačke kompanije sigurno biti deo tih tendera i pokušati da kupe te kompanije. Trebaju nam dobri projekti i kompanije koje su sposobne da posluju po evropskim standardima kvaliteta, kazao je Nemac

BEOGRAD - Direktor Odbora nemačke privrede za istok i vođa nemačke privredne delegacije koja je u poseti Srbiji Rajner Lindner izjavio je danas da bi nemačke kompanije mogle učestvovati u završetku privatizacije u Srbiji, navodeći da one vide Srbiju kao ključnu zemlju Zapadnog Balkana.

"Ako bude zanimljivih tendera i projekata, mislim da će nemačke kompanije sigurno biti deo tih tendera i pokušati da kupe te kompanije. Trebaju nam dobri projekti i kompanije koje su sposobne da posluju po evropskim standardima kvaliteta", kazao je Lindner novinarima uoči razgovora predstavnika nemačkih firmi i srpske privrede u Privrednoj komori Srbije (PKS).

On je rekao i da je jutros s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o mnogim poslovnim projektima, kao i o poslovnom okruženju u Srbiji, novom Zakonu o radu i fiskalnoj konsolidaciji.Prema njegovim rečima, na sasatanku sa srpskim premijerom razgovaralo se o projektu revitalizacije pruga i poboljšanju poslovanja Metro grupe u oblasti logistike.

Kako je dodao, razgovaralo se i o projektima iz oblasti energetike, poboljšanju postojećih kapaciteta i povećanju energetske efikasnosti, ali i o ponudama nemačkih firmi iz oblasti informacionih tehnologija koje bi mogle da učestvuju u poboljšanju kontrole graničnog sistema.Lindner je naveo da se pričalo i ponudama nemačkih firmi zdravstvenom sistemu Srbije za brze, mobilne bolnice, kao i o nekoliko projekata iz farmaceutske industrije.

On je podsetio da je robna razmena Srbije i Nemačke prošle godine bila oko tri milijarde evra, što je, kako je ocenio ohrabrujuće, ali je dodao da Nemačka želi da ima više svojih kompanija u Srbiji.Prema njegovim rečima, Nemačka je želi da podrži i poboljšanje imidža Srbije kao mesta za investiranje.Lindner je istakao da će Odbor nemačke privrede za istok podržati Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, te da će dva puta godišnje imati sastanke kako bi se pratilo odvijanje započetih projekata i razgovaralo o novima.

Potpredsednik PKS i direktor predstavništava Komore u Nemačkoj i Austriji Marko Čadež kazao je da je za PKS važno da se nemački provrednici upoznaju s kompanijam iz Srbije kako bi možda postale partneri."Osim privlačenja stranih investicija važno je da podižemo kapacitete konkurentnosti domaćih kompanija, koje za početak mogu da budu dobavljači nemačkim firmama i da na taj način dobiju nova znanja i nove tehnologije", kazao je Čadež.

On je kazao da na sastancima u PKS s predstavnicima 16 nemačkih kompanija danas razgovaraju predstavnici različitih komorskih udruženja, kao i predstavnici ministarastava poljoprivrede, građevinarstva i saobraćaja, energetike, zdravlja i privrede."Ono što mi možemo da ponudimo jesu preduzeća srednje veličine koja ispunjavaju evropske standarde, kojima je potreban partner da bi radili za evropsko tržište", rekao je Čadež.U Srbiji trenutno radi 370 nemačkih kompanija koje zapošljavaju oko 25.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track