Milošević: Hitno raspisati tender za termoelektranu Štavalj, imamo ponuđene investitore
Foto: Kurir

Česi zainteresovani

Milošević: Hitno raspisati tender za termoelektranu Štavalj, imamo ponuđene investitore

InfoBiz -
Investitori iz Češke ponudili su model investiranja bez državnih garancija, gde bi se investicija isplatila kroz isporuku električne energije", ističe Milošević

RESAVICA - Generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Vladan Milošević, uputio je zahtev potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović za hitno raspisivanje tendera za izgradnju Termoelektrane (TE) "Štavalj", za šta su, kako kaže, zainteresovani češki i kineski investitori.

Uz tender za TE, hitno treba raspisati i tender za otvaranje novog rudnika "Štavalj zapad" kako bi se iskoristile postojeće rezerve uglja od 93 miliona tona, navodi se u zahtevu Miloševića, koji je i predsednik Skupštine opštine Despotovac.

"Bez postojanja TE "Štavalj" neopravdano je proizvoditi i do dva miliona tona uglja godišnje, zbog geografskog položaja rudnika, s obzirom na to da bi na cenu koštanja uglja znatnu uticali transportni troškovi", obrazložio je Milošević. On ističe da su za ovaj projekat zainteresovani češki i kineski investitori.

"Investitori iz Češke ponudili su model investiranja bez državnih garancija, gde bi se investicija isplatila kroz isporuku električne energije", ističe Milošević.On u pismu potpredsednici vlade podseća i da je "Ambasada Ruske Federacije zainteresovana za projekat "Poljana" kod koga je predviđena proizvodnja od 1,2 miliona tona uglja, u zavisnosti od ulaganja od 45 miliona evra".

"Plasman uglja je moguć u neku od postojećih TE u Srbiji ili pak u neku od novootvrenih s obzirom na to da postoji inicijativa kako bi NIS učestovao u investiranju TE "Kovin", a, takođe, za projekat "Poljana" zainteresovani su i poljski investotori", piše Milošević. On navodi da su "kineski investotori zainteresovani i za projekat TE "Despotovac" iza otvaranje novih rudnika Despotovačkog basena, na osnovu postojećih rezervi uglja utom basenu od 18,5 miliona tona".

Dodao je i da "postoji mogućnost revitalizacije TE "Morava" Svilajnac, koja bi sesnabdevala ugljem iz rudnika Despotovačkog bazena". TE "Morava" se trenutno snabdeva ugljem iz rudnika JP PEU Resavica, podseća Milošević i navodi da "postoji mogućnost otvaranja ležišta "Melenica" sa rezervama od 13,5 miliona tona uglja koji bi bio potencijalni snabdevač ovih teremoelektrana".

Planom konsolidacije JP PEU, koga je prihvatila Vlada 1. novembra 2013. godine, predviđeno je proširenje zahvaćenih eksploatacionih polja u rudniku "Soko", napmenuo je generalni direktor JP PEU u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

"Ulaganjem u opremu rudnika "Soko" može se podići proizvodnja sa 125.000 na 300.000 tona godišnje, a sredstva za te namene bi se obezbedila putem kredita od Češke eksportne banke u iznosu od 30 miliona evra (tri puta po 10 miliona evra u periodu 2015. do 2018.godine), gde bi garant bila država Srbija, a prema potpisanom međudržavnom sporazumu", piše Milošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track