Ministar Ljajić: Nije bilo prijava o reeksportu u Rusiju
Foto: Zorana Jeftić

Ministarstvo trgovine

Ministar Ljajić: Nije bilo prijava o reeksportu u Rusiju

InfoBiz -
Pojačali smo kontrole na granici i carini, kao i kontrole fitosanitarne inspekcije, istakao je ministar i dodao da se prati tok robe koja ulazi u Srbiju kako bi se sprečio reeksport

BEOGRAD - Ministarstvo trgovine nema prijava da je bilo konkretnih slučajeva reeksporta robe iz Evropske unije na tržište Rusije preko Srbije, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

Povodom informacija pojedinih medija da je inspekcija ruskog Ministarstva poljoprivrede objavila da je bilo pokušaja da se hrana iz Evropske unije uveze u Rusiju preko takozvane treće strane i pored sankcija, između ostalog i iz Srbije, Ljajić kaže da nema konkretnih slučajeva, ali i da je ranije govorio da će pokušaja biti.

"Pojačali smo kontrole na granici i carini, kao i kontrole fitosanitarne inspekcije", istakao je ministar i dodao da se prati tok robe koja ulazi u Srbiju kako bi se sprečio reeksport.

Ljajić je ranije rekao da Srbija ne sme da dozvoli bilo kakvu vrstu zloupotreba reeksporta, navodeći da ne sme da se dogodi da zbog nečijih trista do četiri stotine tona izvezenih jabuka ugrozimo, recimo, izvoz 150 hiljada tona tog voća, koliko bismo mogli da izvezemo u ovoj godini.

Da bismo sprečili takvu situaciju dodatno će biti angažovana naša carina, a proizvodači i izvoznici koji budu pokušali da prevarom dođu do zarade biće najoštrije sankcionisani, najavio je tada Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track