Ministar Sertić: Vlada Srbije radi na unapređenju investicione klime

Saradnja s nemačkom pokrajinom

Ministar Sertić: Vlada Srbije radi na unapređenju investicione klime

InfoBiz -
Očekujemo da Srbija bude značajnije prisutna na investicionoj mapi, a ključni faktori su niski troškovi rada, blizina evropskih tržišta i prednosti u pogledu korišćenja bescarinskog izvoza na tržište od blizu milijardu potrošača, rekao je Sertić

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas, da Vlada Srbije ulaže napore kako bi se postigla makroekonomska stabilnost, poboljšali uslovi poslovanja i unapredila investiciona klima.

Sertić je, na Plenarnoj sednici na kojoj je otvoreno treće zasedanje Zajedničke komisije Srbija - Baden Virtemberg, rekao da saradnja sa ovom nemačkom pokrajinom ima poseban ekonomski značaj za Srbiju jer na domaćem tržištu veoma uspešno posluju vodeće kompanije iz Baden-Virtemberga: Dajmler, Boš, Virt, Hugo Bos, DM,Dunkermotoreni Normagrupa.

On je naglasio da je Srbija zainteresovana da sa kompanijama iz Baden-Virtemberga pokrene slične aktivnosti i u drugim oblastima i dodao da najveći interes za privrednom saradnjom postoji u mašinskoj, metalskoj i IT industriji, elektronici i industriji građevinskih i alatnih mašina, ali i u drugim oblastima poput obrazovanja, kulture, turizma.

"Zbog napora koje ulažemo očekujemo da Srbija bude značajnije prisutna na investicionoj mapi, a ključni faktori koji mogu da opredele dolazak stranih investitora u Srbiju su niski troškovi rada, blizina evropskih tržišta i prednosti u pogledu korišćenja bescarinskog izvoza na tržište od blizu milijardu potrošača", rekao je Sertić, a navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ministar Veća saveznih pokrajina, Evrope i međunarodnih poslova Baden-Virtemberga i kopredsedavajući Komisije Piter Fridrih rekao je da je saradnju nepohodno produbiti u oblasti novih tehnologija, prenošenja znanja i iskustva.

On je, kako se dodaje, posebno istakao značaj odluke Bundesrat (Savezni savet) od pre nekoliko nedelja kojom je Srbija bezbedna zemlja porekla.

Baden-Virtembergje jedna od najrazvijeniji i najvećih pokrajiina Evrope, a Srbija je jedina od pet zemalja iz regiona Jugoistočne Evrope sa kojima pokrajina Baden-Virtemberg održava zasedanja Komisije na ministarskom nivou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track