Ministar Vujović: Srbija je daleko od litice
Foto: Fonert

Rebalans u četvrtak

Ministar Vujović: Srbija je daleko od litice

InfoBiz -
Tri godine je potrebno da ovaj brod zaokrene, smatra ministar finansija

BEOGRAD - Do 2017. godine Srbija treba da budžetski deficit svede sa 2,5 na jednu milijardu evra, poručio je ministar finansija Dušan Vujović i najavio da će rebalans budžeta za 2014. godinu, u kojem će se naći ključne mere štednje, biti predstavljen u četvrtak.

Vujović je rekao da Vlada Srbije trenutno radi na procenama kolike su uštede neophodne i koliko će ko tereta da podnese.

"Tri godine je potrebno da ovaj brod zaokrene", kazao je ministar istakavši da je Srbija i dalje "daleko od litice".Likvidnosti ima dovoljno, ali je potrebno reagovati odmah da kansije ne bismo došli u situaciju da nam kreditori diktiraju šta treba da radimo.

Prema njegovim rečima, mere štednje u Nacrtu budžeta za 2015. godinu biće postavljena na četiri stuba: rashodna stran, smanjivanje sive ekonomije, unapređenje fiskalnog sistema i reorganizavanje poreske uprave i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

On smatra da mnogo prostora za uštede ima u EPS-u, Srbijagasu EMS-u i Poštama Srbije.

Ministar je najavio da će Nacrt budžetaza narednu godinu biti vrlo brzo objavljen i da će on na neki način biti vezan za budžete za 2016. i 2017. godinu jer je do tada potrebno da se deficit svede sa 2,5 milijardi na milijardu evra.

Vujović je kazao da država više neće davati subvencije za poljoprivrednike koji imaju više od sto hektara zemlje ili uzimaju zemlju u zakup.Očekujemo dovoljno kupaca za firme koje mogu da preživeVujović je izjavio da postoji veliko ineresovanje za kupovinu firmi koje se nalaze u restrukturiranju i da se nada da će biti dovoljno interesenata da ona preduzeća u toj grupi od 502 firme koje su dobre, nastave da žive.

On je rekao da očekuje da će Ministarstvo privrede u najkraćem roku pregledati pristigle predloge o zainteresovanosti za kupovinu firmi i raspisati pozive za međunarodne ponude i tendere u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

"Čujem da imamo dosta pozitivih odgovor i očekujem da će neformalno biti još interesovanja", izjavio je ministar Vujović.(Tanjug/Nin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track