Ministarka: Izvoz u Rusiju jedinstvena šansa za Srbiju
Foto: Marina Lopičić

Snežana Bogosavljević Bošković optimista

Ministarka: Izvoz u Rusiju jedinstvena šansa za Srbiju

InfoBiz -
Ruska strana zainteresovana je za sve naše poljoprivredne i prehrambene proizvode, naročito za meso, mleko, prerađevine od mesa i mleka, voće i povrće, a sir bi mogli da izvezemo koliko god možemo da proizvedemo, rekla je ministarka

BEOGRAD - Izvoz u Rusiju jedinstvena je šansa koju Srbija mora da iskoristi, ali samo ako bude poštovala ruske visoke standarde i pravila, rekla je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

"Ruska strana zainteresovana je za sve naše poljoprivredne i prehrambene proizvode, naročito za meso, mleko, prerađevine od mesa i mleka, voće i povrće, a sir bi mogli da izvezemo koliko god možemo da proizvedemo", rekla je ministarka na pitanje šta Rusi najviše poručuju iz Srbije.

Povodom sastanka u Moskvi s ruskim kolegom Nikolajem Fjodorovom, ministarka je naglasila i da očekivani izvoz robe neće uticati na domaće cene.

Bogosavljević Bošković je rekla i da će Srbija učiniti sve da podstakne proizvodnju i kod malih preduzeća, što je velika šansa koju vide mnogi građani, ali i političari.

Komentarišući štetu koju su prinosima nanele nedavne poplave, Bogosavljević Bošković je rekla da su vremenski uslovi naneli katastrofalnu štetu, ali da su, na sreću, neki delovi zemlje bili pošteđeni, pa se odatle može očekivati dobra proizvodnja.

"Procenjena šteta, samo kod prinosa, iznosi više od devet milijardi dinara. Na to treba dodati uništenu mehanizaciju i objekte. Deo njiva, oko 22.000 hektara, uspeli smo da presejemo. Za 16.000 hektara dobili smo donaciju u semenu", rekla je Boškovićeva.

Ona je najavila i skoru realizaciju arapskog kredita za navodnjavanje.

"Da bismo postigli bolje rezultate, moramo imati bolje sisteme za navodnjavanje. Do kraja meseca biće završen prvi deo, kako bi sredstva iz fonda "Abu Dabi divelopment" mogla da se povuku. Posle toga sledi tender za izbor izvođača radova", rekla je ministarka i dodala da očekuje da će prvi radovi započeti već za četiri do pet meseci.

"Za sada imamo 14 urađenih projekata, ali biće ih još. Od toga su 11 za Vojvodinu, a tri za centralnu Srbiju. Oni bi trebalo, za početak, da pokriju 30.000 hektara. Inače, u Srbiji se navodnjava samo 10 odsto od ukupne obradive površine", objasnila je Boškovićeva za "Novosti".

Na pitanje kako se Srbija brani od GMO hrane, ministarka je rekla da Zakon u Srbiji zabranjuje promet, proizvodnju i upotrebu proizvoda GMO.

"Tu je sve jasno i precizno, imamo i stroge kontrole fotosanitarne inspekcije, koja pregleda svu robu na granici, koja se unosi u Srbiju. I na kraju imamo dobru kontrolu na terenu", istakla je ministarka Bogosavljević Bošković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track