Ministarka Mihajlović: Za tri godine 582 kilometra obnovljenih pruga
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Ulaganje u železnicu

Ministarka Mihajlović: Za tri godine 582 kilometra obnovljenih pruga

InfoBiz -
Železnice Srbije imaju godišnje prihode od 100 miliona evra, što je malo, ali su uključene u realizaciju projekata u vrednosti od 1,2 milijarde evra

BEOGRAD - Srbija će za tri godine imati 582 kilometara obnovljenih pruga, od čega će 80 kilometara biti novoizgrađene, najavila je danas ministarka građevine i saobraćaja Zorana Mihajlović.

Ona je na konferenciji o prednostima zajedničke saobraćajne politike zemalja Zapadnog Balkana u sektoru železnica u Beogradu rekla da Železnice Srbije imaju godišnje prihode od 100 miliona evra, što je malo, ali da je uključena u realizaciju projekata u vrednosti od 1,2 milijarde evra.

Prioritet Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biće, po njenim rečima, završavanje započetih projekata i da se "više godinama ne govori o koridorima i projektima, a da se oni nikad ne završe".

Mihajlovićeva je najavila da će na samitu zemalja jugoistočne Evrope i Kine, u decembru ove godine u Beogradu, premijeri Srbije, Mađarske i Kine potpisati dokument o projektu modernizacije pruge od Beograda do Budimpešte sa brzinom od 160 kilometra na sat, i izradnji nove pruge za brzine vozova od 300 kilometara na sat.

"Potrebno je dosta vremena da se postigne dogovor i kad se radi o jednoj državi, a kamoli o tri", rekla je ministarka i dodala da neće biti sve završeno u ovoj godini, već će se i u narednoj raditi na projektima i da će tek kada sve bude gotovo početi radovi.

Zorana Mihajlović je rekla i da se radi na izmenama Zakona o železnici koji bi mogao da se nađe u parlamentu krajem prvog kvartala 2015. godine, ali da Železnici predstoji reformisanje i restrukturiranje.Istakla je da će subvencije Železnici biti manje, ali nije precizirala u kom procentu.

"Železnice se u regionu ne koriste dovoljno, za šta je jedan od razloga stanje infrastrukture u toj oblasti", kazala je Mihajlovićeva i navela da je Srbija na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma po železničkom transportu na 92. mestu od 121 rangirane države.

Kako je najavila ministarka, obnova deonice pruge Beograd-Bar, koja je bila oštećena u majskim poplavama, biće završena do kraja februara iduće godine, a krenuće i rekonstrukcija te pruge sredstvima ruskog kredita, kako bi se u narednih godinu i po omogućilo da se od Beograda do Bara stigne za pet sati.

Predsednik Skupštine akcionara Železnica Srbije Zoran Anđelković rekao je da će formalno-pravno reformisanje tog javnog preduzeća biti završeno do kraja godine i da će početi da se primenjuje od 1. januara 2015. "Bez toga ne može biti pozitivnih rezultata poslovanja Železnica Srbije", ocenio je Anđelković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track