Miodrag Kostić: Prihvatiću Vučićevu ponudu
Foto: Zorana Jevtic

Premijeru na raspolaganju

Miodrag Kostić: Prihvatiću Vučićevu ponudu

InfoBiz -
Kostić je kazao da će pomoći da se jedan gubitaš digne na noge, ali ne kao direktor bilo kog javnog preduzeća već kao član njihovog upravnog ili nadzornog odbora

BEOGRAD - Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić je potvrdio da će prihvatiti poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića da pomogne u restrukturiranju nekog javnog preduzeća - gubitaša.

Kostić je kazao da stoji premijeru na raspolaganju, ali ne kao direktor bilo kog javnog preduzeća već kao član njihovog upravnog ili nadzornog odbora. "Ja lično ne mogu da budem direktor javnog preduzeća. Čak se ni u MK grupi 20 godina ne bavim operativno biznisom, već gradim viziju kompanije. U tom smislu, spreman sam da pomognem u restrukturiranju nekog javnog preduzeća savetodavno. Mogu da pomognem u izradi strategije, izboru menadžmenta", rekao je Kostić.

On je dodao da sa Vučićem još nije razgovarao o konkretnom angažmanu i da, iako nije želeo da precizira u kom preduzeću bi se angažovao, očekuje da to bude jedno od preduzeća sa više od 5.000 zaposlenih i prihodom od više stotina miliona evra. "Ako već vodim kompaniju sa 700 miliona evra godišnjeg prihoda i 5.000 zaposlenih, bilo bi neadekvatno poveriti mi gubitaša sa 200 radnika", rekao je Kostić.

Komentarišući spremnost Milana Beka da operativno preuzme vođenje Železnica Srbije, Kostić je kazao da veruje da je Beko odličan izbor i da će brzo imati rezultate.

Na primedbu da Beko duguje državi šest miliona evra na ime neplaćenog poreza, da je u sporu sa Beogradom oko Luke, a i da zakon predviđa konkurs za izbor direktora, Kostić je ocenio da svi treba da plate porez i da je to posebna tema, ali da su Bekove menadžerske sposobnosti nesporne.

"Bio bih najsrećniji kada bismo mogli da biramo između 10 ljudi Bekovih kapaciteta. Međutim, nema ih", tvrdi Kostić. Odgovarajući na pitanje koji će biti kriterijumi odgovornosti za biznismene koji preuzmu javna preduzeća, a rezultati izostanu i hoće li svojom imovinom odgovarati za eventualne gubitke, Kostić je rekao da svojom imovinom nisu odgovarali svi oni koji su ta preduzeća doveli do prosjačkog štapa, već su uvećali svoju privatnu imovinu na štetu države i radnika i najčešće upropastili te firme.

"Mi nećemo kupiti ta preduzeća, od kojih mnoga nemaju više ni kapitala. Nema tu šta da se izgubi, može samo da se dobije. Neka nam daju godinu dana da nešto uradimo, a ako ne bude rezultata, mogu lako da nas smene", istakao je Kostić.

Komentarišući utisak javnosti da se vrlo približio SNS-u, Kostić je objasnio da kao vlasnik najveće kompanije u Srbiji treba da ima dobre odnose i sa premijerom i sa predsednikom zemlje. "A pošto se privatno ne družim s Vučićem, o njemu sudim na osnovu njegovih izjava, ekspozea i dela koja slede. I to apsolutno podržavam", rekao je Kostić.

Osvrćući se na sudbinu DS-a, stranke čiji je direktor bio tokom 90- tih, on je istakao da mu je žao što je DS danas tu gde jeste, a ne zna kome više da zameri zbog sudbine stranke- Borisu Tadiću ili Draganu Đilasu. "Za mene Tadić, ipak, ima pozitivnu ulogu, a Đilas je uspeo da upropasti stranku. Đilas je prošlost i nikad se više neće vratiti u politiku, a Borisova je greška što to nije video na vreme i što je dozvolio da takav čovek dođe na čelo stranke", ocenio je Kostić.(Beta/NIN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track