MK Grupa prevremeno isplatila ceo kredit Fondu za razvoj

Uredno

MK Grupa prevremeno isplatila ceo kredit Fondu za razvoj

InfoBiz -
MK Grupa je 31.07.2014. prevremeno vratila kredit Fondu za razvoj u preostalom iznosu od 1,2 miliona evra, čime je kredit kompanije prema Fondu za razvoj isplaćen u celosti

BEOGRAD - MK Grupa je danas prevremeno vratila preostali deo kredita Fondu za razvoj Srbije u iznosu od 1,2 miliona evra, čime je taj kredit isplaćen u celosti, saopštila je večeras ta kompanija reagujući na, kako kažu, pogrešnu konotaciju novinarskih tekstova objavljenih na temu kredita koje ta Grupa uzela od Fonda.

Kako se ne bi nastavilo neopravdano i krajnje neprimereno kompromitovanje MK Grupe u novinarskim člancima na temu Fonda za razvoj Republike Srbije, pre svega zbog više od 4.500 radnika koji su zaslužni za poslovne rezultate i kreditnu sposobnost kakvu MK Grupa ima, dana 31.07.2014. prevremeno je vraćen kredit Fondu za razvoj u preostalom iznosu od 1,2 miliona evra, čime je kredit kompanije prema Fondu za razvoj isplaćen u celosti, navodi se u saopštenju.

Kompanija MK Grupa uspešno posluje u Srbiji više od 30 godina, i istorija njenog poslovanja, kao i ogroman potencijal daljeg razvoja Grupe prepoznat je od strane, kako domaćih i stranih komercijalnih banaka, tako i međunarodnih finansijskih institucija, ali i inostranih razvojnih banaka, dodaje se dalje uz nabrajanje imena banka i iznosa kredita koji su odobreni toj Grupi.

Tako je DEG - Nemačka razvojna banka zajedno sa FMO - Holandskom razvojnom bankom i OeEB - Austrijskom razvojnom bankom, septembra 2013. odobrila MK Grupi 50 miliona evra kredita. EBRD je u avgustu 2011. odobrila toj kompaniji kredit u iznosu od 80 miliona evra, a IFC - Međunarodna finansijska korporacija u junu 2012. kredit u iznosu od 45 miliona evra.

"Ukoliko su pomenute međunarodne razvojne institucije smatrale apsolutno opravdanim (između ostalog i isplativim) kreditiranje MK Grupe, šta je to što opredeljuje štampane medije (koji su objavili nekorektne tekstove), dovoljno kompetentnim da kritikuju saradnju MK Grupe i Fonda za razvoj Republike Srbije?", navodi se u saopštenju.

Kako se napominje, jedina relevantna pitanja važna za sagledavanje objektivnih okolnosti poslovanja Fonda za razvoj i njegove saradnje sa kompanijom MK Grupa se odnose na to po kom osnovu je kompanija dobila kredit i kakva je redovnost vraćanja istog.

Što se tiče redovnosti vraćanja uzetih kredita, iz MK Grupe ističu da u istoriji njihovog poslovanja račun kompanije nikada nije bio u blokadi, a o redovnosti izmirenja njihovih obaveza mogu posvedočiti svi njihovi poslovni partneri uključujući i kreditore.

"Svaka rata kredita zajedno sa kamatom se uredno vraća uključujući i sve naše obaveze prema Fondu za razvoj Republike Srbije", navedeno je u saopštenju MK Grupe.

Savet za borbu protiv korupcije juče je saopštio da je Fond za razvoj u mnogim aspektima svog poslovanja promašio osnovne funkcije i ciljeve deleći kredite pretežno na osnovu političkog uticaja, zbog čega predlaže vladi da raspodela milijardu dinara za saniranje šteta od poplava nikako ne ide preko te institucije.

Fond je, naime, kako se konstatuje u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, većinu kredita dodelio firmama iz Beograda, Niša i Novog Sada, čime je prekršio osnovno načelo svog rada, ali je isto tako prekršio i drugo važno pravilo o podsticanju poslovanja pravnih lica i preduzetnika.

Ovaj drugi propust Savet ilustruje podatkom da je Fond od ukupno odobrenih kredita u periodu od 2007. do 2013. firmama Miroslava Miškovića dodelio čak 307 miliona dinara više nego svim drugim preduzetnicima zajedno.

Krediti su, kako se navodi u izveštaju Saveta koji je upućen Vladi Srbije, MUP-u i Tužilaštvu, dodeljni firmama čiji su vlasnici Miroslav Mišković, Željko Mitrović, Vojin Lazarević, Nenad Popović, Toplica Spasojević, Nebojša Čović, Zoran Drakulić, Milo Đurašković, Đorđe Antelj, Goran Perčević, Predrag Ranković Peconi i drugi.

Iz toga Savet zaključuje u izveštaju pod nazivom "Analiza političkog uticaja na poslovanje Fonda za razvoj Republike Srbije" da su krediti odobravani uglavnom i pretežno osobama bliskim određenim političkim strukturama ili ličnostima koje su poznate u javnosti, kao i da su novac dobile firme koje se manje bave proizvodnjom, a najčešće uslužnim delatnostima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track