MRAČNO: Lazarević omiljeni tajkun EPS
Foto: Zorana Jeftić

Godinama nameštani tenderi za brojila?

MRAČNO: Lazarević omiljeni tajkun EPS

InfoBiz -
Komisija za zaštitu prava ponuđača od 2008. osporila najmanje 10 tendera EPS, a na većini je pobedila firma energetskog mogula

BEOGRAD - Proizvođač brojila „Meter i kontrol“, iza kojeg stoji energetski mogul Vojin Lazarević, godinama je favorizovan na tenderima EPS za nabavku strujomera, pokazalo je istraživanje koje su sproveli BIRN i CINS.Ovi istraživački centri navode da je od 2011. godine Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki osporila najmanje deset tendera EPS za nabavku brojila zbog propusta u proceduri ili neosnovanosti hitnog postupka, a reagovala je na osnovu žalbi proizvođača, uglavnom beogradske firme „Enel“.- Tenderi su oboreni, jer je EPS pokušavao da favorizuje „Meter i kontrol“, kompaniju Vojina Lazarevića - tvrdi Dragan Vasiljević, vlasnik „Enela“. Naime, firma „Meter i kontrol“, koju je osnovala Lazarevićeva „Rudnap grupa“, uključila se u utakmicu među proizvođačima 2008, kada je EPS najavio da planira da zameni dva miliona zastarelih i nepreciznih brojila. Brojila ove firme modernija su i skuplja, takozvana pametna brojila, s mogućnošću daljinskog očitavanja. BIRN navodi da je u aprilu 2010. EPS objavio tehničku specifikaciju u kojoj su propisani standardi kojima su u tom trenutku mogla da odgovore samo brojila firme „Metar i kontrol“. „Elektrodistribucija Beograd“ i „Elektrovojvodina Novi Sad“ raspisali su javne nabavke početkom 2011. za ukupno 43.000 brojila u vrednosti od 3,5 miliona evra. Dobio ih je „Meter i kontrol“, sa 40 odsto skupljom cenom od tržišne.Osporena hitnostU dva slučaja komisija za zaštitu prava ponuđača osporila je nabavku po hitnom postupku smatrajući da se kriterijum hitnosti ne može uzeti u obzir kad su brojila starija više od 10 godina. U oba slučaja EPS je posao dodelio firmi „Meter i kontrol“. Reč je o nabavci vrednoj 28 miliona dinara za 500.000 brojila iz decembra 2012, dok je druga iz marta 2013. bila vredna oko šest miliona evra za 70.000 brojila.Tender u tokuKrajem 2012. novo rukovodstvo EPS raspisalo je tender za nabavku 30.000 brojila u vrednosti od oko tri miliona evra. Ponude su otvorene u decembru 2013, ali odluka o izboru ponuđača još nije doneta. Najjeftiniju ponudu dao je konzorcijum, predvođen „Enelom“, s cenom od 61 evro po brojilu, dok je „Meter i kontrol“ ponudio brojila za 85 evra po komadu. EPS u odgovoru BIRN objašnjava da postupak još traje zbog komplikovane specifikacije. Ova dva tendera ujedno su i poslednji veći uspeli tenderi za brojila u Srbiji. Usledilo je desetak novih, a najmanje u pet slučajeva Komisija je oborila tender, jer je ocenu o kvalitetu strujomera u prispelim ponudama davao Institut „Mihajlo Pupin“, koji nema akreditaciju za to, a pri tom je u konzorcijumu s „Rudnap grupom“ Vojina Lazarevića, osnivača „Meter i kontrola“.

OptuženiNEMA FAVORITARukovodstvo EPS odbacilo je optužbe o favorizovanju Lazarevićeve firme i za nestašicu brojila okrivilo same ponuđače, koji ne mogu da se dogovore o načinu učešća na tržištu. „Meter i kontrol“ je negirao da ga je EPS favorizovao i tvrde da su poništavani i tenderi koje su dobijale drugi firme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track