NBS POZIVA BANKE: Ne povećavajte kamate u mesecu štednje
Foto: Reuters

Borite se za klijente na drugi način

NBS POZIVA BANKE: Ne povećavajte kamate u mesecu štednje

InfoBiz -
Namera centralne banke nije da na ovaj način utiče na poslovnu aktivnost banaka, već da preventivno deluje kako bi sprečila preterano izlaganje banaka riziku

BEOGRAD - Narodna banka Srbije pozvala je danas banke da i ove godine u oktobru, tradicionalnom mesecu štednje, ne nude značajno veće kamate na depozite nego što ih nude tokom godine, kako bi se izbeglo izazivanje rizika po likvidnost i stabilnost finansijskog sistema.

"Borbu za klijente i povećanje štednje banke bi trebalo da usmere na poboljšanje uslova usluga, širenje lepeze proizvoda i ponude štedišama, uz nastojanje da ponuđene kamate na štednju građana prikupljenu tokom ovog perioda ne odstupaju značajnije od prosečnih kamatnih stopa na štednju koje su aktuelne tokom cele godine", objavila je NBS povodom predstojećeg Svetskog dana štednje.

Namera centralne banke nije, kako navode, da na ovaj način utiče na poslovnu aktivnost banaka, već da preventivno deluje kako bi sprečila preterano izlaganje banaka riziku.

"Zato blagovremeno ukazujemo na to da neopravdano povećanje kamatnih stopa tokom ovog perioda može da izazove znacajnije poremećaje u odlivima i prilivima štednje između banaka, motivisane prevashodno isplativošću štednje. Uz to, smanjenje koncentracije dospeća štednih uloga olakšava upravljanje rizicima likvidnosti banaka i time pozitivno deluje na stabilnosti finansijskog sistema u celini", poručuje NBS.

Podaci o rastu dinarske i devizne štednje u proteklih godinu dana ukazuju da građani štednju u bankama i dalje ocenjuju kao sigurnu i isplativu, kao i da je očuvano poverenje u bankarski sektor i u stabilnost finansijskog sistema, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu centralne banke.

Tokom proteklih godinu dana, od kraja septembra prošle godine, dinarska štednja je značajno povećana, za 16,8 milijardi dinara, odnosno za 72,2 odsto i trenutno iznosi 40,2 milijarde dinara, navodi NBS.U istom periodu, kako se dodaje, devizna štednja, koja je i dalje na izuzetno visokom nivou od oko 8,48 miliona evra, povećana je 0,7 odsto, ili za 61,9 miliona evra.

"Zato očekujemo da će banke, kao i u prethodnoj godini, biti aktivne u promovisanju štednje i privlačenju klijenata, vodeći pri tome računa o visini kamatnih stopa na štednju i ravnomernom rasporedu obaveza po osnovu prikupljene štednje", kažu u NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track