Nemački kralj mesa otvara farmu u Srbiji na 15.000 hektara!
Foto: Kurir Štampano

Vučić posetio kompaniju „Tenis“ u Nemačkoj

Nemački kralj mesa otvara farmu u Srbiji na 15.000 hektara!

InfoBiz -
Plan Vlasnik prehrambene industrije Klemens Tenis namerava da u našoj zemlji pokrene proizvodnju i poveća stočni fond; To će omogućiti otvaranje velikog broja radnih mesta i razvoj poljoprivrede

BEOGRAD - Nemačka porodična kompanija „Tenis“, koja važi za najvećeg evropskog proizvođača i izvoznika mesa, zainteresovana je za pokretanje proizvodnje u Srbiji i investiranje u poljoprivredu, potvrdio je vlasnik te kompanije Klemens Tenis u razgovoru s premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je juče u Nemačkoj obišao proizvodni lanac ove kompanije. Nemački kralj mesa, kako Kurir saznaje, namerava da u Srbiji zakupi do 15.000 hektara zemljišta na kome bi otvorio farmu svinja.Pregovori i analize- Kompaniji realno treba do 15.000 hektara zemlje. Detalji su još uvek stvar pregovora i analiza - navodi naš izvor.Klemens Tenis, pak, poručuje da je njegova kompanija želi da u Srbiji poveća ne samo proizvodnju već i stočni fond i celu srpsku poljoprivredu.- Moramo da razvijemo porodičnu strukturu farmi, uvedemo nove tehnologije i da za to imamo državnu podršku. Samo tako možemo da iskoristimo ovu našu zajedničku šansu - istakao je Tenis, koji je takođe i predsednik fudbalskog kluba Šalke 04.Podrška državeOn kaže da se s premijerom Vučićem razgovarao o načinima za pomoć Srbiji.- Odlučili smo da to bude ono što najbolje znamo da radimo, a to je da proizvodimo. To će otvoriti veliki broj radnih mesta - zaključio je Tenis.Vučić je naglasio da je „Tenis“ dobrodošao u Srbiji i da će imati podršku lokalne zajednice i države. On je dodao da je tokom dosadašnjih pregovora s predstavnicima ove kompanije ugovoren dobar deo buduće saradnje i da sve ono što je u stočnom fondu izgubljeno u poslednjih 10-15 godina ovom investicijom može biti nadoknađeno u naredne dve godine.- Investicija koju oni predviđaju za Srbiju omogućiće otvaranje velikog broja radnih mesta i veliki napredak srpske poljoprivrede - istakao je premijer.

Vojislav StankovićULAGANJA DOBRODOŠLAVojislav Stanković, agrarni analitičar, pozdravlja investiciju u stočarstvo jer bez nje nema uspešne poljoprivrede. Sada je stočarstvo 30 odsto agrara, a moralo bi da bude najmanje 50.- Svako ulaganje u svinje je dobrodošlo - povećali bismo kapacitet i zaposlili ljude. Veliki problem je i uvoz svinjskog mesa, što bismo na ovaj način mogli da rešimo - smatra on.(V. S.)

„Tenis grupa“ODGAJI 17 MILIONA SVINJAKompanija „Tenis“ osnovana je 1971. kraj Gelzenkirhena i kroz njen proizvodni lanac godišnje prođe 17 miliona svinja, a godišnji obrt kompanije je 5,6 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track