NEPOTIZAM: Velja Ilić ćerki nabacio milionče iz budžeta!

Evo kako se rasipaju pare građana Srbije

NEPOTIZAM: Velja Ilić ćerki nabacio milionče iz budžeta!

InfoBiz -
Firmi Natalije Rakićević, naslednice ministra Velimira Ilića, država bespovratno delila novac za razvoj privatnog biznisa u Kačuljicama

BEOGRAD - Ćerka ministra bez portfelja i lidera Nove Srbije Velimira Ilića Natalija Rakićević je kao vlasnica firme „Vinijum“ za poslednje tri godine dobila oko 700.000 dinara iz budžeta republike Srbije kako bi unapredila uslove rada u tom velelepnom staračkom domu, koji joj je tata sagradio i dao na upravljanje, saznaje Kurir.Najveći deo te sume, 600.000 dinara, dobila je od Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) 2011. da bi uposlila tri radnika, dok joj je i Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR) u junu ove godine dala 90.000 dinara za podsticaj ženskog preduzetništva u nedovoljno razvijenim područjima.Izvor našeg lista iz ove agencije upozorava da su joj sredstva dodeljena pod sumnjivim okolnostima.

Sporni konkursi- Država Srbija je izdvojila ove godine sedam miliona dinara kako bi unapredila žensko preduzetništvo u nerazvijenim krajevima. Novac je raspoređen na 38 preduzetnica od ukupno 187, koliko ih je konkurisalo, a Natalija Rakićević je jedna od srećnih dobitnica. Ne znam da li je to što je ćerka ministra Ilića bilo presudno da uđe u grupu privilegovanih preduzetnica, ali znam da su mnoge žene iz nerazvijenih opština juga i istoka Srbije ostale bez novca iako su imale proizvodne firme - kaže izvor Kurira iz NARR.Zvaničnici ove agencije, međutim, tvrde da su joj novac dodelili u skladu s uslovima konkursa.- Komisija nema saznanja da je vlasnica „Vinijuma“ u rodbinskoj vezi sa ministrom Ilićem. Ta firma je ocenjena sa 72 boda i odobrena su joj sredstva u iznosu od 90.000 dinara za implementaciju sistema bezbednosti hrane prema zahtevima HACCP - navode iz NARR.Primedbe stižu i za sredstva koja je Ilićeva mezimica dobila i iz NSZ.- Konkurisala sam 2013. za novac iz programa zapošljavanja kod NSZ. Nisam ga dobila, a obrazloženje je bilo da je novac za ove namene daje samo za proizvodne firme. Izgleda da starački domovi spadaju u tu kategoriju, ili se ministarsko dete posebno boduje za državne pare - kaže za Kurir Mirjana Žikić iz Beograda, vlasnica jedne turističke agencije.Ponosni otacNataliju Rakićević nije odgovorila na pitanja našeg lista, a sreće nismo imali ni s ministrom Ilićem, koji je novinaru Kurira prekinuo vezu odmah nakon predstavljanja. O preduzetničkim sposobnostima svoje mezimice nedavno se pohvalio medijima.- I ćerka mi je privatnik. Ja sam nešto pravio da dam državi, da se prave operacije srca, država to nije prihvatila, već se sa time šegačila, a umesto kardioklinike, otvorio sam starački dom da ga dete vodi. Je l‘ to strašno? - zabrinuo se Ilić.

Igor Mirović
Igor Mirović

Igor MirovićPROBLEMATIČNE PRIVILEGIJEIgor Mirović, bivši ministar privrede za čijeg mandata je izdvojen novac za potrebe NARR, tvrdi da nije znao da je novac dodeljen firmi Ilićeve ćerke.- Ako je ispunila uslove konkursa, onda ništa nije sporno, ali problem može da bude ako se uslovi za dodelu državnog novca prilagođavaju pojedincima. Nadam se da to ovde nije slučaj - kaže Mirović.Porodični posaoVELJI 80 ODSTO PROFITA?Prema podacima APR, vlasnik 100 odsto udela i direktor u „Vinijumu“ je Natalija Rakićević. Međutim, antikorupcijski portal Pištaljka objavio je ugovor iz 2010. između Velimira Ilića i preduzeća „Vinijum“, kojim su regulisana prava i obaveze ministra i njegove ćerke kao direktorke u pogledu korišćenja objekta u Kačulicama za potrebe doma i podele profita. Po tom ugovoru, Velimir će uzimati 80 odsto dobiti doma, a njegova ćerka Natalija tek 20 odsto profita.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track