NESTAŠICA LIGNITA: Vlada razmatra uvoz 1,3 miliona tona uglja
Foto: Beta

„Kolubara“ prekinula isporuke građanima i industriji

NESTAŠICA LIGNITA: Vlada razmatra uvoz 1,3 miliona tona uglja

InfoBiz -
EPS već predložio hitnu nabavku deficitarnog energenta, što bi moglo da nas košta oko pet milijardi dinara

BEOGRAD - Od početka septembra prekinute su isporuke uglja za građane i industriju sa kopova rudarskih basena „Kolubara“ i „Kostolac“, koji posluju u okviru „Elektroprivrede Srbije“, saznaje Kurir. Uglja manjka, ne samo za građane nego i elektrane EPS, pa je Nadzorni odbor EPS Vladi Srbije već predložio uvoz 1,3 miliona tona uglja, što bi nas koštalo oko pet milijardi dinara, ili 35 evra po toni.Toma Paunović, menadžer prodaje u „Kopaoniku“, kaže da ugalj s lazarevačkih kopova ne dobijaju od početka meseca. Zvanično im je rečeno da „do daljeg nemaju ugalj za maloprodaju“. Posle poplava je, kako kaže, bilo vrlo malo isporuka, samo ono što je plaćeno pre nevremena.- Ko je kupovao sirovi ugalj iz Kolubare, sada prelazi na kovinski, koji je jači, ali i skuplji za 2.000 dinara i košta 7.800, ili se odlučuju da se greju na drva. Oni koji su kupovali sušeni kolubarski ugalj sada se okreću kreki ili banovićima iz Bosne i Hercegovine - navodi on.Kolubarski ugljenokopi proizvode 30 odsto manje uglja, što onemogućava punu proizvodnju termoelektrana EPS, ali i snabdevanje građana. Iz „Kolubare“ se do početka septembra isporučivao sirov i sušen ugalj, a prekid isporuka već stvara sivo tržište i strah da će cena uglja drastično skočiti, odnosno da je šverc ove sirovine već izvestan.

Antić: Nećemo kupovati ugalj po ceni koja nije ekonomski opravdana, što znači na nivou uvoza struje
Antić: Nećemo kupovati ugalj po ceni koja nije ekonomski opravdana, što znači na nivou uvoza struje

Aleksandar Antić, ministar energetike, koji je od juče u poseti Rumuniji, kaže za Kurir da će građani dobiti isporuke uglja koje su bilansima predviđene, ali zbog energetske bezbednosti distribucija je centralizovana - odlučivaće se u vrhu EPS, a ne u „Kolubari „ i „Kostolcu“. „Nećemo dozvoliti da se zbog cele situacije povećaju cene i da se neko bogati švercom na muci naroda, izazvanoj poplavama“, tvrdi on i navodi da se uvoz uglja, odnosno eventualni tender za njegovu nabavku, razmatra jer „kada ga kupimo i imamo pored naše elektrane, sigurno je da će biti struje, dok ugovori o uvozu struje mogu i da se raskinu zbog više sile“.- Nećemo kupovati ugalj po ceni koja nije ekonomski opravdana, a to znači na nivou uvoza struje i nižoj. Radna grupa razmatra sve opcije nabavke uglja, a EPS ima detaljne procene koliko svaka opcija košta - kaže Antić.U EPS kažu za Kurir da je isporuka uglja obustavljena zbog obeđivanja zaliha uglja na deponijama u TE kako bi se za privredu i građane obezbedilo stabilno snabdevanje strujom tokom zime.

Kredit Svetske bankeZA EPS 200 MILIONA EVRASvetska banka pregovara s Vladom Srbije o tome koji će se sve projekti finansirati iz kredita od 300 miliona dolara namenjenog sanaciji štete od poplava. „Dogovor bi trebalo da se postigne do kraja ove ili u toku sledeće nedelje“, izjavio je Toni Verhejen, šef kancelarije Svetske banke u Beogradu.On je naveo da će oko 150 miliona dolara biti odobreno za uvoz struje. Oko 50 miliona dolara od ukupne sume za pomoć otići će za sanaciju elektroenergetskih postrojenja i ispumpavanje vode iz RB „Kolubara“.

Izbor za čelnika EPSOBRADOVIĆ OSTAJE DIREKTOR?Od 70 kandidata, koliko je konkurisalo za mesto prvog čoveka EPS, svega pet ih je ušlo u uži izbor, saznaje Kurir. Među tih pet je i doskorašnji v. d. generalnog direktora EPS Aleksandar Obradović, koji se pominje i kao konačno rešenje. Aleksandar Jokić, predsednik komisije za izbor direktora, nije želeo da za naš list otkrije ko su finalisti, ali naveo je da će ime novog direktora biti poznato do kraja današnjeg dana.(S. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track