Obradović: Od 1. januara će svako moći da bira snabdeača električnom energijom
Foto: Fonet

Direktor EPS

Obradović: Od 1. januara će svako moći da bira snabdeača električnom energijom

InfoBiz -
EPS-u otkucavaju poslednji minuti monopolskog položaja u Srbiji, kazao je Obradović i dodao da će liberalizacija tržišta biti veliki ižov i zadatak za EPS, ali da će kompanija za to biti spremna

BEOGRAD - Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obadović danas je najavio da će u narednih nekoliko dana biti usvojen novi program reorganizacije tog javnog preduzeća. Obradović je na otvaranju sajmova energetike i zaštite životne sredine na Beogradskom sajmu kazao da će biti doneti i novi paket osnivačkih akata preduzeća u okviru EPS-a i novi statut EPS-a.

"EPS će krenuti u još veću reforme i naš cilj neće biti samo smanjivanje troškova i povećanje profita, već i pomoć Srbiji u pristupanju Evropskoj uniji kroz povećanu zaštitu životne sredine", istakao je Obradović. On je dodao da će do kraja godine EPS morati da uđe u treći, poslednji krug liberalizacije tržišta, tako da će od 1. januara iduće godine svako domaćinstvo moći da bira svog snabdevača električnom energijom.

"EPS-u otkucavaju poslednji minuti monopolskog položaja u Srbiji", kazao je Obradović i dodao da će liberalizacija tržišta biti veliki ižov i zadatak za EPS, ali da će kompanija za to biti spremna. Obradović je naveo da je u prva dva kruga lieralizacije tržišta u visokom i srednjem naponu EPS uspeo da zadrži dominantan položaj na tržištu, odnosno da sada ima 97 odsto tržišta električne energije.

"Vlada Srbije zahteva da EPS bude efikasniji i profitabilniji i da deo profita uplaćuje u budžet, zbog čega ta kompanija i ulazi u reformu, koju snažno podržava Ministarstvo enegetike", istakao je Obradović.Međunarodni sajmovi energetike i zaštite životne sredine biće otvoreni do 16. oktobra.Na sajmovima su pored domaćih prisutne i firme iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Austrije, Nemačke, Italije, Slovačke, Polske, Rusije, Velike Britanije, Norveške, Finske, dok Češka ima nacionalni štand na kome proizvode predstavljaju 22 kompanije.Radno vreme sajmova je od 10 do 18 časova, osim poslednjeg dana kad se sajam zatvara u 17 sati. Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a za grupne posete 100 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track