Oni su dozvolili pljačku Fonda za razvoj Srbije
Foto: Kurir Štampano

Istražujemo: Ko je sve milijarde za siromašne delio tajkunima

Oni su dozvolili pljačku Fonda za razvoj Srbije

InfoBiz -
Kadrovi G17 plus i URS Dinkić, Kalanovićeva i Ćirić sa čela UO, a Olivera Božić i Slađana Backović kao direktorke Fonda za razvoj odlučivali kome ide državni novac

BEOGRAD - Bivši ministri finansija Mlađan Dinkić, Verica Kalanović i Nebojša Ćirić su kao predsednici Upravnog odbora, a Olivera Božić i Slađana Backović kao direktorke Fonda za razvoj Srbije, inače svi zajedno kadrovi iz redova G17 plus i URS, imali su poslednju reč u odlučivanju kome će biti dodeljen državni novac po najpovoljnijim uslovima od 2002. godine.Zbog toga upravo njih sagovornici Kurira smatraju najodgovornijim što je Fond deceniju unazad maltene opljačkan, tako što je politička elita državnim novcem finansirala političke investicije svojih prijatelja, umesto razvojne projekte nerazvijenih područja, a što je utvrdio Savet za borbu protiv korupcije.Oni upozoravaju da nijedna partija u čerupanju ove državne institucije nije nevina, ali da su poslednjih godina tome najviše doprineli kadrovi URS, koji su vedrili i oblačili u raspodeli državnih para.Sve važne funkcije u njihovim rukamaDa je tako, potvrđuje i činjenica da su od 2002. pa sve do 2013. uspevali da raznim vratolomijama i koalicionim sporazumima izdejstvuju važne funkcije u ovoj instituciji. Tako su njihovi ministri uglavnom bili na čelu UO ove institucije, a partijski kadrovi direktori.

Maher za milione...Verica Kalanović
Maher za milione...Verica Kalanović

- Unazad 10 godina URS ili G17 je imao svoje ljude na čelu Fonda ili na čelu UO. U fotelji direktora sedele su Olivera Božić i Slađana Backović, kadrovi URS. URS je pao s vlasti, ali Backovićeva je i dalje u fotelji. Ona i dalje povlači mnoge konce u raspodeli kredita, ali nije sama odlučivala o tome. Na čelu UO doskora je bila Verica Kalanović, koja se na tom mestu nalazila od 2009. godine. Tu je bio i Nebojša Ćirić i još mnogi Mlađini kadrovi koji su svojim partijskim prijateljima dodeljivali državne pare - tvrdi izvor Kurira iz Fonda za razvoj. Njegove navode potvrdio je i ministar bez portfelja i član UO Fonda u prethodnom sazivu Velimir Ilić.- Verica Kalanović, prethodna predsednica UO Fonda, istovremeno je bila i predsednica Odbora za privredu i finansije Vlade Srbije, tako da je ona i predlagala i odobravala projekte koji će dobiti povoljne kredite. Kalanovićeva je u to vreme bila i ministarka za regionalni razvoj pa je ona odlučivala o svemu. Tako je TC Vrnjačka Banja podneo zahtev za kredit za izgradnju akva-parka, ali je odlučeno da se on gradi u Trsteniku, odakle je verica - naveo je Ilić.Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da će svi oni koji su nezakonito raspolagali sredstvima Fonda odgovarati pred zakonom. Ona podseća i da je kao članica UO u prethodnom sazivu (2012), ali i u ovom, ukazivala na ozbiljne propuste u radu fonda. Komentar na zaključke Saveta pokušali smo da dobijemo od Mlađana Dinkića i Verice Kalanović, kao i od Olivere Božić i Slađane Backović, ali se oni nisu javili do zaključenja izdanja.

Olivera Božić, Nebojša Ćirić i  Slađana Backović
Olivera Božić, Nebojša Ćirić i Slađana Backović

Nebojša ĆirićRADILI SMO PO PRAVILIMANebojša Ćirić negira za Kurir spregu politike i biznisa: "Za vreme mog mandata krediti nisu deljeni ni po kakvom partijskom ključu, već samo na osnovu validne dokumentacije. One firme koje su ispunjavale definisane kriterijume Fonda su i dobijale sredstva iz Fonda."

ČINJENICEFond pod čizmom ursovaca- Mlađan Dinkić - predsednik UO Fonda jul 2008 - mart 2011.- Nebojša Ćirić - predsednik UO Fonda mart 2011 - jul 2012.- Verica Kalanović - na čelu komisije UO Fonda 2009 - 2011.- predsednica UO Fonda jul 2012 - avgust 2013.- Olivera Božić - direktorka Fonda 2002 - 2010.- Slađana Backović - direktorka Fonda 2010 -

„MK grupa“ISPLATILI KREDIT„MK grupa“ juče je prevremeno vratila preostali deo kredita Fondu za razvoj Srbije u iznosu od 1,2 miliona evra, čime je taj kredit isplaćen u celosti, saopštila je ta kompanija. Iz „MK grupe“ ističu da u istoriji njihovog poslovanja račun kompanije nikad nije bio u blokadi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track