OTKRIVAMO: Orbović od radnika uzima 1,2 milijarde dinara!

Evo kako sindikalni lider finansira luksuzni život

OTKRIVAMO: Orbović od radnika uzima 1,2 milijarde dinara!

InfoBiz -
Savez samostalnih sindikata Srbije, kojim upravlja Ljubisav Orbović hvali se da ima oko 500.000 članova, a svakome se od neto plate mesečno uzima jedan odsto.Radnici odvajaju poslednji dinar od usta za SSSS, a njihov sindikalni lider odbija da objasni na šta troši radnički novac

BEOGRAD - Savez samostalnih sindikata Srbije, kojim upravlja Ljubisav Orbović, godišnje na ime članarina može da prikupi od više stotina miliona do 1,2 milijarde dinara, a kako to potroši, niko ne proverava.Zato se ne zna da li je taj novac iskorišćen za podelu velikih plata - Orbović ima oko 180.000 dinara, kupovinu luksuznih automobila - Orbović se vozi „škodom superb“, koja košta oko 30.000 evra, ili gradnju luksuznog hotela u Vrnjačkoj banji, čija je procenjena vrednost 1,2 miliona evra.Biznis s nekretninamaOvaj sindikat se hvali da ima oko 500.000 članova, a svakome se od neto plate mesečno uzima jedan odsto.- Ako se uzme da je plata oko 20.000 dinara, jer je reč o ne tako dobrim firmama, SSSS mesečno dobije oko 100 miliona, ili godišnje 1,2 milijarde. Taj novac se deli između sindikata u firmama, granskih ispostava i centrale u Beogradu. Nekad se prikupi i manje, ali je reč o više stotina miliona dinara - navodi sagovornik Kurira iz redova SSSS.On navodi da ovaj sindikat izdaje u zakup i oko 25.000 kvadrata, od čega je oko 20.000 u Beogradu. Njegova računica govori da na ovaj način SSSS mesečno zaradi još oko 100.000 evra, ili oko 1,2 miliona evra godišnje. Ali u finansijskom izveštaju SSSS za 2013. piše da su prihodi bili samo 130 miliona dinara!Prema Statutu SSSS, o finansijama brine Nadzorni odbor (NO). Slobodan Petrović, član NO i predsednik sindikata „Tigra“, kaže za Kurir da je ovo telo kontrolisalo završni račun za 2013. i nije bilo zamerki. On tvrdi da jedan procenat koji izdvajaju radnici od svojih plata ne dođe do sindikalaca i centrale u Beogradu.Plate bez nadzora- Bila bi milijarda kad bi svi uplaćivali, ali ne uplaćuju. Negde sindikati u firmama zadržavaju novac, negde gradski sindikati, pa do centrale dođe manje para nego što bi trebalo - navodi on.Na pitanje da li Orbović treba da otkrije platu, on odgovara da treba, ali da je već rekao. On kaže da NO nikada nije tražio da vidi kolika mu je plata, a na pitanje zašto kad je posao NO da kontroliše trošenje novca, Petrović odgovara:- Vidim da na kraju godine nije probijen limit od 10 miliona dinara za njihove plate i to mi je dovoljno.Ali ni on nije znao da kaže kolika je Orbovićeva plata. Sindikat „Nezavisnost“ i SSSS poručili su da će nastaviti proteste povodom zakona o radu ispred Skupštine.

TihujeORBOVIĆ BEZ OBJAŠNJENJALjubisav Orbović se ne javlja na telefonske pozive našeg lista, pa smo ostali uskraćeni za objašnjenje na koji način raspolaže novcem koji se prikupi od radničkih članarina. Na pitanje ko kontroliše finansijsko poslovanje sindikata, ni u Ministarstvu rada nisu imali zvaničan odgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track