OTVARANJE GRANIČNOG PRELAZA: Lale postaju gastarbajteri
Foto: S Urosev

Rad u Rumuniji

OTVARANJE GRANIČNOG PRELAZA: Lale postaju gastarbajteri

InfoBiz -
Otvara se mogućnost da radnici iz pograničnih banatskih opština posao nađu u Rumuniji

KIKINDA: Izgledno!

Velike su šanse da Lale postanu gastarbajteri i trbuhom za kruhom u Rumuniju dođu do toliko željenog radnih mesta. Kao članica EU, Rumunija ima kvotu od 5.500 radnika koji svakodnevno mogu da dolaze na posao u ovu zemlju bez viza, odnosno bez zadržavanja na granici.

To se, pre svega,odnosi na radnike iz Ukrajine, Moldavije i Srbije. Najava skorašnjeg otvaranja graničnih prelaza Nakovo-Lunga kod Kikinde, Vrbica - Valkanj u opštini Čoka i Jaša Tomić- Fenj kod Sečnja, koji će, kako je najavljeno, biti prekategorisani u međunarodne treće kategorije, otvara mogućnost za tako nešto. U pograničnom delu Rumunije postoji nekoliko italijanskih i nemačkih firmi koje proizvode elektro uređaje i delove za auto-industriju, i konstantno imaju potrebu za radnicima:

- Da bi se za srpske radnike obezbedila radna mesta, neophodna je saradnja obrazovnih institucija i službi za zapošljavanje obe zemlje. Najpre bi se organizovao probni rad, a zatim sklopio ugovor sa poslodavcima, koji bi bili u obavezi da obezbede prevoz. Radnici bi prelazili ove granične prelaze bez zadržavanja, jer bi se samo proveravao spisak onih koji su zaposleni u Rumuniji- navodi Vladimir Ilić, načelnik Severnobanatskog okruga.

Saša Tanackov, starešina Sekretarijata za lokalno ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda, potvrđuje za Kurir da bi na ovaj način ublažio broj onih koji vape za poslom:

- U kikindskoj opštini je prema evidenciji NSZ zvanično više od 6.000 nezaposlenih lica, ali je ta brojka znatno veća. Pored napora koje lokalna samouprrava ulaže u otvaranje novih radnih mesta, i angažovanje u Rumuniji moglo bi da doprinese boljem stanju. Još pre nekoliko godina predstavnici italijanske fabrike „Zopas“ koja posluje u pograničnom mestu Sannikolau Mare, hteli su da angažuju naše radnike.

Problem je tada bila granica, što trajnim otvaranjem prelaza Nakovo - Lunga i Vrbica - Valkanj, može uspešno da bude prevaziđeno. Važan momenat je i potpisivanje međudržavnog sporazuma o socijalnom osiguranju, čime će radno angažovanje naših ljudi u Rumuniji biti u potpunosti regulisano - kaže Tanackov.

Prosečna zarada u Temišvaru kreće se između 400 i 500 eura, ali inostranim poslodavcima u Rumuniji nije problem samo visina zarade, već i fluktacija domicilne radne snage koja zbog sezonskih poslova, odlazi u bogatije članice EU.

Suficit sa Rumunijom

Opština Kikinda i severni Banat imaju vrlo intezivnu spoljnotrgovinsku razmenu sa Rumunijom i ostvaruju suficit. U prvih devet meseci ove godine izvoz severnobanatske, prevashodno kikindske privrede, bio je 11,9 miliona evra, dok je istovremeno uvoz vredeo 6,7 miliona. Kikindi i ovom delu Banata, Rumunija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera- navodi Tanackov.

Radovi na prelazu

Radovi na prelazu Nakovo-Lunga kod Kikinde, biće okončani do 6. novembra. Ukupna vrednost na srpskoj strani, premašuje 23 miliona dinara. Priprema za asfaltiranje proširene kolovozne trake je okončana, kao i adaptacija objekta za rad Granične policije i carine. Narednih dana sledi postavljanje kontrolne kabine na sredini kolovozne trake, ugradnja elektronskih rampi i podizanje ograde uz graničnu liniju. Opština Kikinda se maksimalno priprema za trajno otvaranje drumskog graničnog prelaza Nakovo- Lunga- navodi Tanackov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track