PACKE RUSKOG MINISTRA: Zašto vodite istragu o NIS?
Foto: Fonet

Reakcija na preispitivanje privatizacije

PACKE RUSKOG MINISTRA: Zašto vodite istragu o NIS?

InfoBiz -
Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak obavestio srpskog kolegu da će od rezultata istrage zavisiti budući bilateralni odnosi dve zemlje

BEOGRAD - Ruski ministar energetike Aleksandar Novak uputio je pismo srpskom resornom kolegi Aleksandru Antiću, u kojem je zatražio da mu se objasni zašto je pokrenuta istrage o privatizaciji NIS i diplomatski nagovestio da će od rezultata istrage zavisiti budući bilateralni odnosi dve zemlje, saznaje Kurir.Moskva je, naime, iznenađena ovakvim gestom Beograda i traži da joj se objasni da li su motivi za pokretanje postupka prodaje ove kompanije nakon šest godina povezani sa pritiscima EU da se Srbija distancira od Rusije.Dalja saradnja neizvesnaIzvor Kurira iz Vlade tvrdi da je ovo pismo zabrinulo predstavnike vlasti u Beogradu jer bi otvaranje pitanja privatizacije NIS moglo da dovede u pitanje finansijske ugovore i investicione transakcije Rusije u Srbiji.

Antić: Redovno komuniciramo, međudržavni sporazumi nisu ugroženi
Antić: Redovno komuniciramo, međudržavni sporazumi nisu ugroženi

- Ministar Novak je diplomatskim jezikom upozorio srpsku stranu da „Gasprom njeft“ i Moskva ne mogu da budu meta za političke obračune u Srbiji. Takođe, tražio je da mu se objasni da li se vreme pokretanja ovog postupka slučajno poklapa s pritiscima Brisela da se Srbija izjasni u vezi sa sankcijama prema Moskvi zbog ukrajinske krize. Posebno zabrinjava to što se u pismu nagoveštava da će od rezultata istrage zavisiti budući bilateralni odnosi dve zemlje - tvrdi naš sagovornik.Nama mesta za briguMinistar energetike Aleksandar Antić potvrdio je saznanja Kurira o prepisci sa kolegom.- Imam redovnu komunikaciju s ruskim ministrom i u okviru te komunikacije on je zatražio dodatnu informaciju u vezi sa istragom koja se vodi oko privatizacije NIS. Ne mislim da će ovo pismo uticati na naše međudržavne dogovore, kao i na realizaciju gasnog sporazuma. Da je to tako potvrđuje i podatak da ćemo već u oktobru imati sastanak međudržavne komisije - rekao je Antić.

Južni tokBEZ PREPREKA U IZGRADNJISrbija će od tranzitne takse od gasovoda Južni tok zaraditi 7,7 milijardi evra u narednih 25 godina, izjavio je portparol firme „Južni tok transport“ Jasper Jansen novinarima koji su obišli postrojenja Severnog toka na obali Baltika. Direktor komunikacija Severnog toka Urlih Lisek istakao je da postaje slični izazovu u funkcionisanju severnog i južnog gasovoda.- Ne vidim tehničke, finansijske i političke prepreke da se Južni tok izgradi, novac je obezbeđen, a vlasnici gasovoda su jaki - rekao je Lisek.(V. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track