Plate povećane za kilo pilećih krilaca
Foto: Shutter

Srpske zarade prešle 45.000 dinara

Plate povećane za kilo pilećih krilaca

InfoBiz -
Za 333 dinara, za koliko je u julu neto povećano prosečno primanje, može se kupiti jedan jeftiniji ručak

BEOGRAD - Prosečna neto zarada u julu je bila 45.216 dinara ili 333 dinara više nego u junu. Za ovo povećanje, prema jučerašnjim cenama, mogao se kupiti kilogram pilećih krilaca ili kilogram limuna. Zarada u julu je nominalno viša 0,7 odsto nego u junu, a realno 0,8 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Plate su u odnosu na prethodni mesec povećane u Vojvodini i Beogradu, smanjene u regionu Šumadije i zapadne Srbije, a ostale su iste na jugu i istoku države.Ispod prosekaIvica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, kaže za Kurir da je dobro što je prosečna plata povećana, ali verovatno je to „pojeo“ kurs. Evro je poslednjih nedelja ojačao u odnosu na domaću valutu za skoro dinar.- Prosečna zarada je među najnižim u regionu, a u privredi su veoma male jer poslodavci daju minimalac ili novac isplaćuju na ruke. Tu bi država trebalo da reaguje - navodi on.Prosečna plata bila bi i niža, kada bi se računale samo zarade u privatnom sektoru, gde radi najveći broj građana jer prosek izvlači javni sektor. Cvetanović ipak napominje da „ne cvetaju ruže“ ni u svim državnim službama. U zdravstvu i prosveti, na primer, radnici sa srednjom školom imaju platu koja je manja od republičkog proseka.Papreni limunProsečna plata bi građanima Srbije duplo više vredela kada bi mogli da se snabdevaju na Veletržnici u Beogradu. Tamo je lubenica prošle nedelje koštala osam do 12 dinara, a na ulicama je bila 20. S obzirom na to da je ovakva trgovina za većinu građana neizvodljiva, važno je da znaju kako su se kretale cene u trgovini na veliko jer se to odražava i na cenovnike u radnjama. Najviše je poskupeo limun, gde za kilogram treba izdvojiti i više od 300 dinara.

VeletržnicaPOJEFTINILI PARADAJZ,BRESKVE I KROMPIRCene voća i povrća na beogradskoj Veletržnici menjale su se tokom prošle nedelje. Tako su posle limuna, koji je na veliko prodavan za čak 280 dinara, poskupele i banane, koje sada koštaju između 90 i 110 dinara. Prosečna cena krompira bila je od 20 do 35 dinara po kilogramu, paradajza od 40 do 50 dinara. Prosečna cena šljiva bila je od 25 do 35 dinara, a breskvi od 35 do 70 dinara.

ČINJENICEŠta može da sekupi za 333 dinara- 1 kilogram pilećih krilaca- 3 pakovanja viršli- 400 grama kačkavalja- 1 kilogram limuna- 8 kilograma cvekle- 4 kilograma jabuka- 3 čokolade od 100 grama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track