PLJAČKA VOZAČA: Osiguranja će zaraditi 11,5 milijardi dinara

Preporuke centralne banke ojadiće 2,5 miliona vlasnika vozila

PLJAČKA VOZAČA: Osiguranja će zaraditi 11,5 milijardi dinara

InfoBiz -
Poskupljenjem osiguranja za 45 odsto pokriveno čak 55 odsto isplata za štete na automobilima nastale u nedavnim poplavama

BEOGRAD - Osiguravajuće kuće će po osnovu povećanja cena obaveznog osiguranja vozila za 45 odsto, a po preporuci Narodne banke Srbije, zaraditi, verovali ili ne, oko 11 i po milijardi dinara, odnosno oko 10 miliona evra. Ovo je čista zarada koja će popuniti kase osiguravajućih kuća ukoliko uzmemo da svih 2,5 miliona vlasnika automobila plaća polisu 13.972 umesto dosadašnjih 9.446 dinara, a ta cifra je dovoljna da se isplati oko 55 odsto štete na automobilima nastale u nedavnim štetama.Stručna javnost i različita udruženja potrošača zbog toga traže od srpskih vlasti da preispitaju opravdanost ovakve odluke jer sumnjaju da je ona motivisana nadoknadom gubitaka osiguravajućih kuća zbog isplate štete nastale u katastrofalnim poplavama. Da ovo nije daleko od istine, potvrđuju i iz Udruženja korisnika usluga osiguranja. Oni smatraju da je umesto poskupljenja trebalo da dođe do pojeftinjenja polisa.Minimalne tarife- Prošle godine NBS je zaključila da nema osnova za povećanje minimalne tarife. Ove godine je rezultat poslovanja osiguravajućih društava znatno bolji, pa ne samo da opet ne postoji razlog za poskupljenje nego su se čak stekli i uslovi za pojeftinjenje premije od 20 odsto - kažu u Udruženju korisnika osiguranja.Slično mišljenje imaju i u Komitetu za bezbednost saobraćaja.- Cena osiguranja određuje se prema riziku, a rizik od nastanka saobraćajnih nesreća u Srbiji se smanjuje, pa ovakva odluka uopšte nema smisla i treba je preispitati - kažu u Komitetu za bezbednost.Preispitivanje traže i udruženja potrošača, odakle se ovih dana čuju žestoke kritike na račun NBS, koja je odobrila ovako enorman rast. U Nacionalnoj organizaciji potrošača traže da se nadležni pod hitno izjasne i odagnaju sumnje koje su ovih dana prisutne u javnosti da je drastično povećanje cena osiguranja nadoknada gubitaka nastalih zbog poplava.- Mi pokušavamo da stanemo na put ovom bezobrazluku i bahatosti osiguravajućih kuća, koje čine zločin nad osiromašenim stanovništvom Srbije. Mi smo se zbog toga obratili NBS i Ministarstvu trgovine da nam objasne da li su oni saučesnici u ovoj organizovanoj pljački jer po našim procenama auto-osiguranje je trebalo da poskupi samo pet odsto. Namerno kažem pljački jer je očigledno da se preko leđa vlasnika automobila pokušava da prebije šteta koju su pretrpeli nakon poplava - kaže Zoran Nikolić iz NOPS. Nejasni parametriI Kurir je pokušao da dođe do objašnjenja iz NBS o tome na osnovu kojih je parametara odobreno povećanje cena osiguranja vozila od čak 45 odsto, međutim, NBS se nije oglasio do zaključenja broja. Za razliku od NBS, u Ministarstvu trgovine su bili pričljiviji.- Mi ćemo pogledati zahtev Udruženja potrošača, ali ne postoji zakonski mehanizam kojim bi Ministarstvo trgovine moglo da ograniči ovo poskupljenje - kažu u Ministarstvu.

Vlasnici automobilaOGORČENI SMODragan Vujović iz Beograda, koji je juče morao da osigura automobil, tvrdi da je povećanje cena sa raznoraznim taksama veće od 45 odsto.- Juče sam za svoj „punto“, na primer, umesto dosadašnja 6.404 dinara platio sa taksama 10.183 dinara, a ne kao što je u tabeli 9.369 dinara. To je, koliko se ja razumem u matematiku, čak 59 odsto više - kaže Vujović za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track